Volikogus tagasi lükatud eelarve tegemise jätsid varasemad vallavalitsuse liikmed eesotsas vallavanem Pipi-Liis Siemanniga soiku juba mullu septembris. Kuna Riigikohus menetles valimiskaebusi ligikaudu kuu aega pärast valimispäeva 17. oktoobril, kogunes Türi vallavolikogu uut vallavalitsust valima alles detsembrikuus. Sel ajal seiskus eelmise vallavalitsuse töö 2022. aasta eelarve koostamisel.

Uus vallavanem Ele Enn spekuleerib, et tollase vallavalitsuse tööindu pärssis ilmselt ka teadmine, et uue vallavalitsuse moodustavad Isamaa erakonna liikmete asemel teised poliitilised jõud. Nii tekkis eelarve menetlemisel pikaajaline lünk ja kaduma läks üle kolme kuu kallist aega.

Türi vallavanem Ele Enn kinnitab, et Türi vald maksab kõik palgad ja sotsiaaltoetused välja. „Selles ei ole kahtlust. Ka Eesti põhiseadus ütleb üheselt, et lasterikkad pered ja puuetega inimesed on riigi ja kohalike omavalitsuste erilise hoole all. Kui keegi väidab, et Türi vald ei saa järgnevatel kuudel sotsiaaltoetusi või palku maksta, siis ta levitab asjatut paanikat," kinnitab Enn.

Vallavanema sõnul ei saa vald võtta küll uusi kohustusi uue eelarve eelnõu esitamiseni volikogule, kuid kõik jooksvad põhiseadusest lähtuvad kohustused täidetakse. Uue eelarve eelnõu esitab Türi vallavalitsus volikogule 12. jaanuaril. „Selles on eelarvepuudujääki vähendatud, kuid eelarve menetluse käigus kärbitakse seda veelgi," rõhutab Enn.

Türi vallavolikogu eelarve- ja arenduskomisjoni esimees Kadri Paas nendib, et Pipi-Liis Siemanni juhitud vallavalitsus loobus kohaliku omavalitsuse kampaania kestel, mil vallavalitsus oli täiesti teo- ja töövõimeline, sihilikult 2022. aasta eelarve kohusetundlikust koostamisest. „See oli klassikaline kobarkäkk, väga piinlik käitumine, mille vilju praegu leevendatakse ja peatselt likvideeritakse. On elementaarne, et nii suurte puuduste ja lünkadega eelarve mustandit ei olnud mõtet hakata reakaupa parandama, vaid korrektsem on kirjutada kokku uus eelarve eelnõu," sõnab Paas.