80-aastane Nikolai elab koos abikaasaga Lasnamäe kolmetoalises korteris. Energiakriis on sundinud neid hoidma kokku kõige pealt. Näiteks kasutatakse külmkapi asemel rõdu. Hiljuti lõhuti neil aken, mis, nagu selgus, teenis korteriomaniku kasuks. Nimelt pani Nikolai rõdule purunenud akna juurde penoplastist kasti. See näeb välja alljärgnev.

Katkised klaasid aitavad pensionäril elektrit säästa

"Tänased ostud panen siia, sest on pakane. Liha on külmutatud. Kasti peale panen supi. Sel kuul on elektriarve palju väiksem, kuna hakkasin säästma," sõnas Nikolai RusDelfi ajakirjanikule. Kahjuks ei soovinud ta näidata energiat mitte tarbivat külmikut seestpoolt. Nikolai haige abikaasa lamab kodus. Nagu ta lisas, on probleemid meditsiinis palju olulisemad kui praegune kriis.

Novembris oli kommunaalarve 96 eurot. Pärast küttehindade tõstmist on arve kahekordistunud. Detsembri eest tasus pensionär 212 eurot, pluss ca 20 eurot elektri eest. "Aga mis teha? Peame raha kokku hoidma. Ma tahan midagi süüa," rõhutas Kasahstani põliselanik.

Korteris põleb lamp harva. Pere ei vaata ka televiisorit, kuna see põles hiljuti läbi ning nüüd kogutakse raha uue teleri jaoks. Nikolai viib oma riided Mustakivi keemilisse puhatusse, kus on odavam ja puhtam. „Täna panin viieks minutiks raadio käima, et kuulata uudiseid. Kaja Kallas tegi just poliitilise avalduse. Üldiselt on kogu see olukord rumalus. Poliitika on poliitika, majandus on majandus. Venemaal on elekter kümme korda odavam, miks mitte neilt võtta elektrit? Majanduskasum ei tohiks kokku puutuda poliitikaga.”

Nikolai pensioni suuruseks on 540 eurot kuus. Nagu ta märkis, tuleb poes valida odavamaid tooteid. Eile käis ta linnaosa volikogus energiatoetust taotlemas. „Loodan, et nad aitavad. Oleme alati ausalt teinud tööd, petta ei suuda,” sõnas ta lõpetuseks.