Ratas ütles, et täna ei ole ühtset seisukohta, kuidas neid energiaarveid kompenseerida. "Me hoiame sellest kinni, et see meede peab olema nullbürokraatiaga rakendatav, lihtne ja reaalselt inimesi aitama," ütles Ratas.

Ratas lisas, et energiakriis on hästi välja toonud selle, et Eesti ühiskonnas on tekkinud kolmekümne aastaga keskklass, mis on ühiskonna oluline ja tugev osa. "Keskklassil on täna raske ja ma loodan, et keegi Eesti poliitikutest ei ütle täna, et keskklass on rikkad, et küll nad selle kõigega kohe hakkama saavad. Need inimesed on täna löögi all, neid peab aitama."

Ratas toonitas ka seda, et energiakriisi vaidlus on Keskerakonnale väga põhimõtteline ning võib viia valitsuskriisini. "Ajaaken hakkab sulguma, kuid on veel irvakil," ütles Ratas lisades, et tema arvates on energiakriisi kõrval Reformierakonnas ka juhtimiskriis.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev kostis vastu, et juhtimiskriisi aga polevat. "Miks Ratas seda ütles, tuleb temalt küsida," torkas ta.

Peaminister Kaja Kallas rääkis ETV "Ringvaates", et arutelud jätkuvad, aga otsused nõuavad kindlasti arvutuste tegemist. Ta viitas, et kõik tuleb meie taskust - kui toetada ühte valdkonda, jääb midagi muud tegemata.

Temalt uuriti, kas on siis valitsuskriis või mitte. Kallas nentis, et koalitsioonipartnerite suhtlus pole viimastel nädalatel olnud kõige parem. Ta sõnas, et pinged on suured terves ühiskonnas - lisaks energiahindu puudutavatele on julgeolekukriis ning tervisekriis. "Pinged ühiskonnas väga kõrgel, pinged ka valitsuskoalitsioonis," lausus ta. "Aga loodan, et leiame lahenduse. Meie soov on neid leida ja arutada," märkis ta ja lisas, et ei saa muidugi välistada, et Keskerakond selja taga peab läbirääkimisi teiste parteidega.

Karilaid: oleks eeldanud kiiremat reageerimist

Temaatika oli koalitsiooninõukogus laual ka eile, ent arutelu lõppes sarnaselt tänasele. Kõnelused jätkuvad homme.

Reformierakond ei toetanud Keskerakonna nädal tagasi tehtud ettepanekut kompenseerida kõigile tarbijatele 50% elektri hinnast, aga Keskerakond ei pidanud tõsiselt võetavaks oravate ettepanekut kehtestada eratarbijatele hinnalagi.

"Oleks eeldanud kiiremat reageerimist. Kui on näha, et arved on anomaalsed, kohati kolm korda tavapärasest suuremad, siis seda pole võimalik äririskiga hajutada. Kriisi leevendamiseks oleks vaja keskvõimu kiiremat sekkumist. Kõige tõhusam meede on lisaeelarve," lausus Keskfraktsiooni juht Jaanus Karilaid eile.

Peaminister Kallas ütles eile energiahindade kompenseerimise kohta, et kõigepealt peaks ootama kehtestatud meetmete mõju. "Kui me teeme midagi täiendavalt, siis me peame arutama-arvutama, sest see on maksumaksja raha. See võistlus on läinud juba väga pingeliseks – kes rohkem pakub. Tähtis on see, milles me kokku lepime ja millega valitsus välja tuleb," sõnas Kallas. Ta viitas, et tema soov on oodata kasvõi paar päeva, kuni uus toetusmeede on rakendunud – kas inimesed saavad abi või on inimesi, keda on vaja veel aidata. "Selleks on meil vaja andmeid," selgitas Kallas.