Kokkuleppe kohaselt ehitab Elcogen Uljini maakonda 200-megavatise tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia tehase. Investeeringu hinnanguline maht ulatub 75 miljoni euroni.

Elcogeni tehas kerkib tuumajaama koosmõjul vesiniku tootmise kompleksi Uljinis, mis asub Korea suurima tuumaelektrijaama Hanuli lähistel. Tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia võimaldab toota vesinikku madalamate kuludega kui teised tänapäeval eksisteerivad vesinikutehnoloogiad, kasutades selleks tuumaelektrijaama jääksoojust. Tuumajaama koosmõjul vesiniku tootmiskompleks on osa Korea ambitsioonikast vesinikuühiskonnale ülemineku plaanist.

Selle aasta alguses allkirjastas Uljini maakond kokkuleppe ka mitmete teiste organisatsioonidega – sh Korea aatomienergia uurimisinstituudi, Hyundai Engineeringu ja Pohangi tööstustehnoloogia teaduste instituudiga – mastaapse vesinikutootmise kompleksi loomiseks.

„Vesiniku kui puhta energia tootmisvahendi esiletõus läheb hästi kokku Elcogeni missiooniga võimaldada laialdaselt tõhusat ja heitevaba energia- ja vesinikutootmist puhtama tuleviku heaks,“ lausus Elcogeni asutaja ja tegevjuht Enn Õunpuu pressiteates.

Elcogen on 2001. aastal asutatud vesinikutehnoloogiaettevõte, mis arendab ja toodab maailma tõhusaimat kütuseelemendi- (SOFC) ja elektrolüüsi (SOEC) tehnoloogiat, mida kasutatakse olme-, äri- ja tööstusrakendustes. Elcogeni kütuseelemendi tehnoloogia võimaldab toota laialdaselt ja tõhusalt heitevaba energiat ning rohelist vesinikku. Hetkel varustab Elcogen enam kui 60 üle maailma paiknevat äriklienti. Ettevõtte peakontor asub Tallinnas.

Elcogen on börsimõtetega mänginud

Eelmise aasta kevadel selgus, et Elcogenil on plaanis börsilt raha kaasata, täpsemalt oli eesmärk minna suve alguses Londoni börsile. Too hetk jäid börsiplaanid siiski katki.

Elcogeni juht Enn Õunpuu sõnas eelmisel nädalal Ärilehele, et börs on endiselt sihikul, kuid lähtuvalt turusituatsioonist tuleb valida sobilik ajaaken. Vahepealsel perioodil on nad kaasanud arenguks piisavalt vahendeid erainvestoritelt.