Avalik-õigusliku ringhäälinguorganisatsiooni peadirektor Tim Davie ütles teisipäeval BBC Raadio 4, et "kõik on päevakorras" pärast seda, kui peaminister Boris Johnsoni valitsus teatas, et külmutab litsentsitasu kaheks aastaks, kuna elukallidus tõuseb.

159 naelsterlingi (191 eurot) suurune litsentsitasu on maks, mida kõik Briti vaatajad maksavad, et koguda igal aastal miljardeid, millega rahastatakse BBC mahukat uudiste-, dokumentaal-, teadus- ja meelelahutusprogrammi. „Paratamatult, kui teil ei ole 285 miljonit naela (342 miljonit eurot), saate vähem teenuseid ja vähem programme," ütles Davie.

„Ma arvan ikka veel, et BBC suudab pakkuda erakordset väärtust 13 naela (15,6 eurot) eest kuus ja me usume, et suudame seda kindlasti teha," lisas ta. Davie hinnangul teenib BBC 2027. aasta lõpuks litsentsitasudest umbes 4,2 miljardit naelsterlingit (5 miljardit eurot), kuid sellest ei piisa, et toetada oma praeguseid saateid.

Kultuuriminister Nadine Dorries teatas pühapäeval, et litsentsitasu jääb 159 naelale (191 eurot) kuni 2024. aasta aprillini, enne kui see järgmise nelja aasta jooksul inflatsiooni tõusuga kooskõlla viiakse. Dorries ütles esmaspäeval parlamendile, et ta "ei saa õigustada inimeste rahakotile lisasurve tekitamist", kuna kiirelt kasvav inflatsioon - mis detsembris jõudis 5,1% - survestab majapidamiste eelarvet. Ta lisas, et BBC on nõudnud tasu tõstmist 180 naelsterlingini (216 euroni).

Järgnevatel kuudel, kui jõustuvad maksutõusud ja kaotatakse energiahinna ülempiir, tekib brittidel veelgi suurem finantssurve. Dorries ütles, et on aeg uurida alternatiivseid mudeleid BBC rahastamiseks, mis aitaksid tal konkureerida selliste voogedastuse hiiglastega nagu Netflix, mis on just tõstnud oma hindu Ameerika Ühendriikides ja Kanadas.

BBC kuninglik harta - leping valitsusega, mis määrab kindlaks, kuidas seda rahastatakse ja juhitakse - on 2027. aastal uuendamisele kuuluv. BBC saab umbes 75% oma eelarvest litsentsitasudest. Ülejäänud osa saadakse litsentsilepingutest ja kommertsmüügist väljaspool Ühendkuningriiki.

Davie lükkas tagasi idee, et tarbijate tellimused peaksid asendama sellega avaliku sektori rahastamist. "Kui püüate teenindada tellimusbaasi ning oma äriplaani ellu viia, siis uskuge mind - ma olen juhtinud äriettevõtteid, kus olukord on täiesti erinev," ütles ta Raadio 4. "Sest äkki oled sa seal selleks, et teenida kasumit ja saada tulu konkreetsele publikule." Davie ütles siiski, et tal on hea meel, et BBC rahastamistase on kindel. "Ma ütleksin, et kuue aasta pikkune kindel sissetulek - nagu te teate, et meediaturg liigub nii kiiresti - on meie jaoks väga oluline," ütles ta BBC Raadio 4.