Otsus võeti vastu valitsuse ettepanekul ning selle poolt oli 58 parlamendiliiget 101-st, vahendab Interfax.

Sellesisulise ettepanekuga esines varem Moldova peaminister Natalia Gavrilița. Parlamendi tänasel eriistungil põhjendas ta eriolukorra väljakuulutamise vajadust sellega, et „on olemas reaalsed riskid riigi energiajulgeolekule”. Gavrilița teatas, et ettevõte Moldovagaz ei ole suutnud saavutada Vene gaasimonopoliga Gazprom kokkulepet jaanuari eest ettemakse edasilükkamiseks. See oleks tulnud teha täna.

Moldovagaz on saanud hoiatuse, et Gazprom jätab omale õiguse peatada gaasitarned, kui jaanuari eest ettemakset ei tule. Lepingu järgi pidi Moldovagaz tänaseks ära maksma detsembri gaasiarve. See maksti ära 14. jaanuariks. Lisaks sellele pidi Moldovagaz tänaseks tegema 50% ulatuses ettemaksu jaanuari eest summas 63 miljonit dollarit. Moldovagaz on sellest ära maksnud 38 miljonit dollarit.

Gavrilița sõnul langetab valitsus eriolukorra režiimis kiiremas korras otsuse lükata edasi Moldovagazilt käibemaksu sissenõudmine ning lisaks sellele teeb valitsus Moldovagazile jaanuari ja veebruari eest kompensatsiooni ettemaksu. Kompensatsiooni makstakse olmetarbijate gaasitarbimise eest.

„Need meetmed lubavad Moldovagazil koguda ja Gazpromile üle kanda vajalikud 25 miljonit dollarit,” teatas Gavrilița.

Naaberriigi Rumeenia valitsus kiitis eile heaks saja miljoni euro suuruse finantstoetuse Moldovale energiakriisist ülesaamiseks.