Kasvule orienteeritud edumeelse Plaat Detail OÜ põhitegevuseks on kõrgsurvelaminaatide maaletoomine ning mööblitööstuse jaoks lamineeritud pooltoodete valmistamine. Suurte, otseselt numbrites mõõdetavate eesmärkide poole püüdlemine ei ole vastuolus meeldivalt koduse sisekliima hoidmisega. „Mõnus, tore ja sõbralik” hoiak on muu hulgas tinginud olukorra, kus üle kolmandiku ligi 50 töötajast on ettevõttega olnud juba üle kümne aasta.

Veerand sajandit tagasi alustanud Plaat Detailil on neli tugisammast: kõrgsurvelaminaadi ja muu toormaterjali esindamine ning hulgimüük Baltikumis ja Soomes; masstootmine ja eritootmine köögimööbli ja projektimööbli sektorile; üle maailma laevandussektorile, kuhu innovatiivsete ja kergete mööblikomponentide ning dekoratiivsete seinaelementide lahenduste arendamine.

Olulise osa ettevõtte klientidest moodustab köögimööbli sektor, projektimööblisektor ning ehituskauplused, kellele müüakse lamineeritud töötasapindasid, mööbliuksi, karkassimaterjale jms. Valmistoodete ja kappide asemel tehakse vaid nende komponente ja lamineerimistöid. „Kui valmistaksime ise mööblit, oleksime enda klientidele automaatselt konkurendid,” ütleb ettevõtte juht Karmo Lomp.

Plaat Detail on ühelt poolt tarnija, teiselt poolt ise klient, olles enda partneritele alati äärmiselt pühendunud. „Me ei keskendu üheööliblikatele, vaid usume pikaajalistesse suhetesse, et saaksime koos enda partneritega kasvada. Kvaliteedist rääkimisest ei saa üle ega ümber ning see on kindlasti üks meie suuri tugevusi, sama lugu tarneaegadega, mida püüame hoida võimalikult lühikesena. Meil on müügitiimid nii Eestis, Lätis, Leedus kui ka Soomes. Suhtleme arhitektidega ning tõstame nende kaudu teadlikkust materjalide osas. Arendame pidevalt oma tooteid ja tootmist,” sõnab Karmo Lomp ja lisab, et olenevalt toote keerukusest on Plaat Detaili masstootmistehases tarneajad 3–7 päeva ning eritootmise puhul 14–21 päeva. Seda sõltumata tellitavast kogusest – kõlab ehk uskumatult, kuid minimaalne kogus mis tahes materjalidele ja komponentidele on üks. „Kõik vajalik on kogu aeg laos olemas ning liine suudetakse kiirelt ja operatiivselt ümber seadistada, et isegi ühte detaili on meile kasumlik toota. Olgu tegu ühe ühiku või terve veoautokoormaga.”

Efektiivsuse ja mahtude pidev tõus

Praeguseks 25-aastane ettevõte tegeles esiti vaid ühe brändi – Formica laminaatide maaletoomisega. Tänaseks on tooteportfell märgatavalt laienenud ning suur brändide valik võimaldab veelgi terviklikumaid lahendusi pakkuda. Plaat Detail esindab lisaks Formicale veel Homapali, Arpa ja Fenix laminaate, Corian komposiitkivi, Döllken servakante, Alucoil alumiiniumkärgplaate ning kogu Pfleidereri tootevalikut. Plaat Detaili esindatavate brändide laminaatide dekooridest on enamik püsivalt nende suures laos olemas, mida on võimalik klientidele väljastada 24 tunni jooksul. Kokku on ettevõtte laos üle 650 000 m2 laminaate.

Äriklientide ehk mööblitootjate ja tarnijate vahepealse lülina on sarnaselt Plaat Detaili esindatud portfellile kasvanud vägagi suureks ka firma tootmisvõimsus ja efektiivsus, firma tootmisüksused kasutavad oma tehnoloogia juhtimiseks vajalike IT-lahenduste kõige viimast sõna.

Kogu tootmine ja 12 000 m2 suuruses hoones toimuv laotöö on integreeritud nutiseadmetega, mis alguses tagasihoidlikult loodetud 50% asemel hoopis 140% efektiivsuse kasvu tõid. Seetõttu on 2014. aastal võetud suund digitaliseerimise ja IT-lahendustesse investeerimise poole ennast õigustanud ning sellega on kavas ka hoogsalt jätkata.
3500-ruutmeetriline masstootmise tehas suudab toota umbes 80 000 ruutmeetrit laminaatdetaile kuus. 2021. aastal müüdi kokku 680 000 ruutmeetrit laminaati.

Julge sisenemine laevandussektorisse

Plaat Detaili viimaste aastate üks tähtsamaid ettevõtmisi on lisaks digitaliseerimisele ja mahtude suurenemisele ka sisenemine laevandussektorisse. PUR- ehk polüuretaanliimil põhineva tootmisliini väljaarendamist 2018. aastal võib pidada üsna unikaalseks täisautomaatseks tootmisliiniks, millega avati mitmeid uusi laevandussektorile mõeldud lahendusi.

Laevandussektoris arendatakse ja toodetakse koos ülemaailmsete partneritega innovaatilisi kergeid mööblikomponente ja dekoratiivseid seinaelemente nii reisijate ja meeskonna kajututesse kui ka avatud aladele. Lisaks mugavusele ja esteetilisusele kannavad Plaat Detaili toodetud lahendused kahte suurt eesmärki – vähendada laeva kaalu ja seeläbi ökoloogilist jalajälge.

Jaga
Kommentaarid