Cybernetica loodud tehnoloogiad ei kasutata aga ainult Eestis, vaid 35 riigis kogu maailmas. Näiteks kasutatatakse Ukrainas nende andmevahetustehnoloogiat Unified eXchange Platform (UXP), mis on arendus Eesti jaoks loodud X-teest. Cybernetica tehnoloogia soodustas seal Eestiga sarnase digiühiskonna tekkimist andmete turvalise liikumise võimaldamisega infosüsteemide vahel, millega paranes kodanike ligipääs riigi teenustele.

„Cybernetica on ajalooliselt tegelenud riigi digitaliseerimine ja infoturbe tehnoloogiate väljatöötamisega ning aasta aastalt on see valdkond muutunud aina olulisemaks. Eesti on pisike riik, kus iga lahendust on vaja vaid ühes eksemplaris, näiteks e-hääletust. Seetõttu on meie jaoks oluline eksport. Pandeemia on meie turge väga palju muutnud - riigijuhtideni on jõudnud digitaliseerimise olulisus praeguses olukorras,” räägib ettevõtte tehnoloogiajuht Arne Ansper.

Viimase kahe aasta kohta võib öelda, et töö on läinud keerulisemaks, sest oluliste e-riigi kontseptsioonide selgitamine videokonverentsisüsteemide vahendusel muudab suhtluse raskemaks. „Olukord on kummaline – ühelt poolt on nõudlus ja huvi meie toodete vastu kasvanud, teisalt on ebastabiilsust palju ning see muudab planeerimise keeruliseks. Samas saame uhkusega tõdeda, et ka 25-aastane ettevõte suudab ettenägematutes olukordades start-upilikult kiiresti liikuda ning protsesse muuta. Ning seejuures kõiki riske hallates.”

Cybernetica tehnoloogiajuht Arne Ansper

Noori huvitab põnev töö teistlaadi IT-firmas

Kui Cybernetica veerandsada aastat tagasi alustas, olid krüptograafia ja infoturbe lapsekingades ning ettevõte oli teadusarendusasutusena ainulaadne ja silmapaistev tegija. „Lisades nüüd sama pingutusega uudsust, saame käegakatsutavat väärtust vähem ja protsessid on seejuures keerulisemad. Ka konkurents on tihenenud, mis tähendab, et klientide jaoks on partnerite valik laienenud ja ettevõtetel on oma sõnumi kohale viimine raskem,” nendib Ansper. „Vaatamata sellele on meie eesmärgid kõrged. Lähiaastate prioriteet on eksport. Oleme edukalt oma tooteid Eestist välja viinud ja usun, et näiteks digitaalse identiteedi valdkonda ootab Euroopas ees suur tulevik. Meie unikaalne tehnoloogia Sharemind lahendab üha rohkem tähelepanu saavaid privaatsusega seotud probleeme ja kasvab tõenäoliselt viie aasta perspektiivis enim.”

Kuigi Eestis on suur talentide puudus, on Cybernetica leidnud niši järelkasvu koolitamiseks. „Meie töö iseloom on hoopis teistsugune ja teistest IT-firmadest eristab meid väga tugev teaduspool. Igal aastal võtame vastu päris palju praktikante ja on rõõm tõdeda, et märkimisväärne osa neid jääb ka meile tööle. Nende seas on muljetavaldavaid talente,” nendib Ansper. „Eesti on hea koht ettevõtluseks – majanduskeskkond on mõistlik, siin on palju avatud ja nutikaid inimesi, meid seob IT valdkonnaga pikk ajalugu ning meil on põlvkondade kaupa arvutiteadlasi.”

Jaga
Kommentaarid