Aruteluringis osalevad Katrin Saks (TLÜ), Riina Einberg (Asutajate Selts), Ene Tampuu (Incap Electronics Estonia OÜ), Kalev Pihl (SK ID Solutions), Karoli Hindriks (Jobbatical), Mart Luik (Tallinna Strateegiakeskus), Taavi Rõivas (Auve Tech), Kai Realo (Ragn Sells) ja Agur Jõgi (Pipedrive).

Aruteluringi modereerib Janek Mäggi Powerhouse büroost.
Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE koos oma 500 liikmega pani kirja tööelu manifesti, mille 22 ideed viivad Eesti tööelu digiriigile väärilisele tasemele, aitavad ettevõtetel ja töötajatel pidevalt muutuvas keskkonnas kohaneda ja võita.

„Ühiskondlik võime väärtust luua sõltub sellest kes, kellega, kui kaua ja kas töösuhteid omab ning Eesti vajab kindlasti dialoogi, kuidas nii oluline suhe täna ja homme kõigi jaoks paremaks muuta,“ selgitas SK ID Solutions juhatuse esimees Kalev Pihl.

“Üheksast viieni tööpäev ning neli nädalat seadusega reguleeritud puhkust ei ole juba ammu ainumõeldav töövorm,“ ütles Auve Techi juhatuse esimees Taavi Rõivas. „Tehnoloogia areng ning rahvusvahelistumine on meie töötamise viise juba muutnud ning pandeemia andis niigi ilmsetele trendidele hoogu juurde. Riikide suur väljakutse on muutunud töövormidega sammu pidada ning neist maksimumi võtta, mitte proovida kõike ühe malli järgi reguleerida."
Arutelul tutvustatakse manifesti, mis pakub 22 mõtet targa tööjõu, õiglase palga, välistööjõu, mõistlike maksude, kvaliteetse juhtimise, inimkeskse tööaja korralduse, töötaja kindlustunde ja kaasaegse töötervishoiu ja -ohutuse teemal. Manifest sisaldab 22 väga erisugust ja eri ajahorisondiga ideed eesmärgiga käivitada sisukas diskussioon tööelu arendamiseks kõigil tasanditel igapäevamuredest strateegiliste eesmärkideni.

„Meie tööelu korraldus on ajale jalgu jäänud. Kiiresti muutuvas keskkonnas jääb üha vähemaks selliseid töid, mis toimuvad kellast kellani juhi pideva järelevalve all ja eeldavad töötajalt vaid etteantud juhiste täitmist. Pandeemia muutis mängureegleid põhjalikult. Nägime, et inimeste võimekus ja usaldus toimivad kontrollist ning hierarhiatest paremini. Aeg oleks korraldada paindlikumaks ka meie tööelu, tuues näiteks regulatsiooni sisse iseseisva otsustuspädevusega töötaja mõiste.“, ütles PARE juhatuse esimees Maria Kütt.

Manifesti koostasid Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE liikmed (500), erineva suurusega organisatsioonide personalitöötajad, kes vastutavad igapäevaselt inimeste heaolu eest ja teavad, millest nad räägivad. 22 PAREmat ideed on kokku koondatud laialdase koostöö tulemusena. Ideekorjet vedas eest PARE tööelu töörühm, kaasates PARE liikmesorganisatsioonide kõrval ka teisi erialaliite.

Ülekanne tuleb siia samasse artiklisse homme kell 12.50.