Nagu mitmed toonased ettevõtjad, alustas Jaanus asjaga põlve otsas. Kiire külaskäik vaatama, kuidas trafosid toodetakse, ja varsti oli ta omale keldrisse ise tootmismasina ehitanud. Kasutusse läksid muu hulgas õmblusmasina mootor ja pedaal ning Volga spidomeetri tross. Masinaga toodetud sajast eksemplarist koosnev proovipartii kiideti kliendi poolt kohe heaks.
Ühes Vändra keldris asunud masin rajas aluse ettevõttele MS Balti Trafo OÜ, mis sel aastal oma 25. sünnipäeva tähistab. Nüüdseks 150 töötajaga moodne ettevõte on Vändra suurim tööandja, mis kuulub rahvusvahelisse gruppi Tech Power Electronics Group. Firma toodangust 90% läheb kasutusse välismaal ning väga mitmekülgsetes valdkondades – autotööstusest tuuleenergeetika ja kommunikatsioonini välja.

Kuid loorberitele puhkama ei saa jääda – tiheda globaalse konkurentsi keskel tuleb ainuüksi ellu jäämiseks edasi areneda, laienemisest rääkimata. Tooted muutuvad keerukamaks ja suuremaks, tootmist tuleb optimeerida, portfelli laiendada – ja see eeldab oskuslikke töötajaid, kes tunnevad end väärtustatuna. Midagi on igatahes väga õigesti, kui nii kaugel asuvasse ettevõttesse tullakse ja jäädakse – üle poole töötajatest on Balti Trafo tiiva all veetnud kümme või enam aastat.
Jaanus Luberg võtab MS Balti Trafo OÜ juhtimiskultuuri kokku kui sõbraliku ja konstruktiivse. Kogu ettevõtte toimimise aluseks on mitmed põhimõtted, mis pärinevad tema lapsepõlvest – näiteks „käitu nii, et teised lapsed kutsuksid sind oma liivakasti mängima ja tahaksid ka sinu omas mängida”. Lihtne – et olla hinnatud koostööpartner ja tööandja, tuleb kõigiga nii käituda, et see oleks neile meeldiv!

Kõik ettevõtte töötajad peavad ka mõistma, miks nad midagi teevad – ja miks keegi teine midagi teeb. Valdkonna spetsiifilisusest tulenevalt on vähe koole, kus tööd õppida, seega põhiline väljaõpe toimub kohapeal. Ka kontori- ja bürootöötajad läbivad tootmist puudutava kiirkursuse, et teiste vastutust ja ajakulu paremini hinnata osata.

Regulaarsed on ka kogu kollektiivi ühised koolitused, mille eesmärk on silmaringi laiendamine ja ühtse mõttemaailma loomine, mis aitab paremini meeskonnana toimida. Töötajatel on ka aeg-ajalt avanenud võimalus töötada klientide ettevõtetes ning tagasiside sellele on olnud vaid positiivne.
Kuna tootmine põhineb enamasti individuaaltööl, saavad töötajad ise aega paindlikult planeerida ja seda hindavad nad väga kõrgelt. Tööandja seevastu väärtustab väga lojaalsust ning pikemaaegsed töötajad saavad näiteks tasustatud lisapuhkepäevi võtta.

Oma uute meeskonnakaaslaste puhul on aga lähtutud põhimõttest „avasta anne ja arenda seda”. Uksed on avatud nii tudengitele, noortele inseneridele kui ka põnevate ideedega ettevõtjatele. Mõnikord osaletakse projektides, mille suurde turuedukusse pole põhjust uskuda, aga võimalus sealt õppida ja kogemusi ammutada on seda väärt. See võimaldab ka töötajatele põnevust ja vaheldusrikkust.

Ettevõttes praeguseks arendusjuhina töötav Marius sattus Vändrasse magistriõpinguid lõpetades trafoinseneriks. Tallinnas elav noor mees, kelle jaoks Vändra seostus karude ja saelaudadega – see ei tundunud esialgu väga tõsiseltvõetav töökoht. Ometi on töövestlusest möödunud üheksa aastat ja Marius on jätkuvalt iga päev põnevil.

Jaanus Luberg

Tema käis ka kunagi välja töökuulutuse hüüdlauseks saanud mõtte: „Meil on põnev töö ja hea meeskond.” Lihtne ja lööv, ning just neid kaht faktorit tõstavad esile paljud ettevõtte töötajad.
„Tundsin, et see ongi koht, kus minust saab kitsa valdkonna tipptegija, mitte lihtsalt jutumees, kes ei saa ise ka aru, mida ta müüb. Nüüd töötan ettevõtte arendusjuhina ja koordineerin ka kogu grupi viies riigis paiknevat arendusmeeskonda ning tunnen, kui oluline on minu panus. Nende aastate jooksul on toimunud palju muutusi, ettevõte ja inimesed on palju arenenud, pakutav lisandväärtus on mitmekordistunud,” on Marius rahul.

„Viimastel aastatel oleme kogu Tech Power Electronics Grupis võtnud suuna taastuvenergeetika, tarkvõrgu lahenduste ja elektrisõidukitega seonduvate toodete arendamisele. Paljud nendest lahendustest on arendatud ja prototüübitud just meie Eesti arendusmeeskonnas. Kui tiivad kannavad, siis saab ka Vändras karjääri teha!”

Jaga
Kommentaarid