1. Virtuaaltöö – vähemal või rohkemal määral
2021. aasta jooksul tekkis vist kõigil arusaam, et 2020. aastal alanud koroonapandeemia ei saagi veel läbi. Kui enne lootsime kõik, et olukord on ajutine, siis 2021. aasta näitas, et viirus nii pea ei taandu ning seetõttu jääb ka virtuaaltöö veel kauaks olulist rolli mängima.

Juhi töö teeb see kindlasti keerulisemaks. Mina näiteks tunnen inimlikust silmast silma suhtlusest suurt puudust. Kui varem said kõiksugu arenguvestlused ja muu tehtud silmast silma, siis nüüd tuleb seda teha video vahendusel. See aga ei asenda otsesuhtlust, vaid pigem suurendab töötajate suhtlemisvajadust.

Kui juht saab iga päev ühelt koosolekult teisele liikuda ning virtuaalseid kontakte on rohkem, siis tavatöötaja rollis ei pruugi neid nii palju olla. Seepärast peaks juht oma tiimi spetsialistidega teinekord kas või niisama kaheks minutiks Teamsi kõne tegema. Lihtsalt põhimõttel, et „isegi kui pole midagi rääkida, siis räägime ikka“.

2. Võimalus töötada kus iganes
Inimesed töötavad julgemalt igal pool mujal kui kontoris. Kuigi meil oli kaugtöö varemgi soositud, tähendas kodukontor tavaliselt sõna otseses mõttes oma kodus töötamist. Sellegipoolest eelistati ka siis pigem kontoris kohal käia, sest valitses teatud mõttes kollektiivne valehäbi: kõik teised on kontoris, kuidas mina siis üksi koju jään...

Nüüd aga töötavad inimesed väga erinevates kohtades – isegi väljaspool Eestit. Kui enne oli selge, et ajavöönd oli kõigil kolleegidel üks ja sama, siis nüüd ei ole seegi enam iseenesestmõistetav. Väga julgelt töötatakse ka teisest ajavööndist. Näiteks töötab ühe meie arendustiimi liige Kolumbias. Ajavahe tõttu alustab ta meie aja järgi kell 1 päeval, mil temal on kell hommikul 6-7.

3. Pikemalt ette planeerimine
Kuna maailmas on suured tarnekriisid, tuleb sellega kõigis töölõikudes arvestada. Näiteks, kui tööd alustab uus töötaja, ei saa eeldada, et uus arvuti saabub talle soovitud ajal. Et riske leevendada ning sujuv töökorraldus tagada, tuleb asju pikemalt ette planeerida ja tellida. See on praeguse aja uus reaalsus, millega tuleb lihtsalt kohaneda.

4. Suurem sõltuvus tehnikast
Virtuaaltöös sõltume suuresti sellest, kui hästi meie arvuti töötab ja kui hea on internetiühendus. Selleks et saaksin oma tiimi inimestega suhelda, sõltume niivõrd suurel määral tehnikast ja selle toimimisest. Need on uued asjad juhtimises, mille peale me kontoris töötades üldse ei mõelnud.

5. Tihedamaks muutunud töörütm
Meie igapäevane töörütm on virtuaaltööd tehes oluliselt muutunud. Enne, kontoris töötades oli väga lihtne koosolekult koosolekule liikuda: koosolekute vahele tekkis sõna otseses mõttes liikumispaus, sest oli vaja füüsiliselt ühest ruumist teise, vahel isegi ühest maja otsast teise liikuda. Harva algas uus koosolek eelmisega samas ruumis. Nüüd aga on nii, et vajutan veebis ühel koosolekul „Leave“ ja teisel „Join“ ja olengi kohal! Selget väikest puhkepausi enam ei teki.

Ajaplaneerimine on nüüd tähtsam kui kunagi varem. Kui koosolekute vahepeal end enam üldse ei liiguta, võib see ju lõpuks tervisele hakata. Aega tuleb selgemalt planeerida, et koosolekute vahele jääks ka väikeseid puhkepause.