Kokku kasvas eelmisel aastal väljastatud väikelaenude maht peaaegu 70% ja uusi lepinguid sõlmiti ligi 40% rohkem kui üle-eelmisel aastal. Keskmiselt võeti 2021. aastal väikelaenu ligi 4 900 euro väärtuses ja veidi enam kui kolmeks aastaks.

„Väikelaenu kasvu taga on mitme teguri koosmõju. Selleks, et vastata paremini klientide ootustele vaatasime üle oma laenutingimused ning suurendasime maksimaalset laenusummat 20 000 euroni ja pikendasime maksimaalset tähtaega seitsme aastani. Samuti oleme hoidnud väikelaenu intressimäära pakkumist turu keskmisest ligikaudu kolmandiku võrra soodsamana," ütles SEB erakliendi segmendi müügijuht Evelin Koplimäe.

Balti riikide võrdluses oli keskmine väikelaenu summa eelmisel aastal kõige suurem Leedus ulatudes ligi 5 400 euroni. Järgnesid Eesti ligi 4 900 euroga ja Läti ligi 4 500 euroga. Kõigis kolmes riigis sõlmiti leping keskmiselt veidi enam kui kolmeks aastaks. Laenutaotleja oli nii Eestis kui ka lõunanaabrite juures keskmiselt 40-aastane või mõned aastad vanem ning väikelaenu võtsid pisut enam mehed kui naised.

„Hea meel on tõdeda, et väikelaenu taotlemine on klientide jaoks siiski läbimõeldud ja kaalutletud otsus, eesmärgiga parandada enda või oma pere elukvaliteeti. Seda kasutatakse eelkõige kodu remondiks, kodutehnika ja sisustuse uuendamiseks ning auto soetamiseks," lisas Koplimäe