EL kiirendas Ukrainale antava majandusabi andmist, kuna praegused geopoliitilised pinged avaldavad Ukraina majanduslikule ja finantsstabiilsusele kahjulikku mõju. Jätkuvad julgeolekuohud on juba põhjustanud märkimisväärse kapitali väljavoolu. Ukraina on kaotamas juurdepääsu rahvusvahelistele kapitaliturgudele suurenenud geopoliitilise ebakindluse ja selle mõju tõttu majandusolukorrale.

Kõnealuse makromajandusliku hädaabi kestus on 12 kuud ja koosneb kahest väljamaksest:


  • Esimene osamakse, mis sõltub poliitilisest eeltingimusest ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) programmi rahuldavast rakendamisest, tehakse kiiresti pärast käesoleva ettepaneku heakskiitmist, kui jõustub konkreetseid struktuuripoliitilisi meetmeid käsitlev vastastikuse mõistmise memorandum, milles Euroopa Komisjon lepib ELi ja Ukraina nimel kokku.

  • Teise osamakse väljamaksmine oleks seotud nii IMFi programmi kui ka vastastikuse mõistmise memorandumis kokkulepitud poliitikameetmete jätkuva rahuldava rakendamisega. Kõnealuse erakorralise makromajandusliku finantsabi operatsiooni aluseks olevas vastastikuse mõistmise memorandumis keskendutakse tõenäoliselt piiratud arvule teostatavatele lühiajalistele poliitikameetmetele kõige pakilisemates prioriteetsetes valdkondades, nagu majanduse vastupanuvõime ja stabiilsuse, valitsemistava ja õigusriigi põhimõtete ning kohapealse energeetika tugevdamine.

Taustainfo
1. septembril 2017 jõustunud ELi-Ukraina assotsiatsioonileping toob Ukrainat ja Euroopa Liitu üksteisele lähemale. Lisaks sügavamate poliitiliste sidemete, tugevamate majandussidemete ja ühiste väärtuste austamise edendamisele on lepinguga loodud raamistik ambitsioonika reformikava elluviimiseks, mis keskendub korruptsioonivastasele võitlusele, sõltumatule kohtusüsteemile, õigusriigi põhimõtetele ja paremale ettevõtluskliimale. EL on näidanud pidevat toetust nendele reformidele, mis on olulised investeeringute ligimeelitamiseks, tootlikkuse suurendamiseks ja elatustaseme tõstmiseks keskpikas perspektiivis.


Muude toetusvahendite hulgas toetas EL aastatel 2014-2021 Ukrainat viie järjestikuse makromajandusliku finantsabi paketiga, mille raames anti riigile kokku 5 miljardit eurot laenu.


Praegustel geopoliitilistel pingetel on kahjulik mõju Ukraina niigi ebakindlale majanduslikule ja finantsstabiilsusele. Pidevad julgeolekuohud on põhjustanud kapitali märkimisväärse väljavoolu. Seoses suurenenud geopoliitilise ebakindluse ja selle mõju tõttu rahvusvahelistele kapitaliturgudele juurdepääsu kaotamisele, esitas komisjon 1. veebruaril 2022 ettepaneku anda 1,2 miljardi euro ulatuses uut makromajanduslikku finantsabi laenude vormis, et edendada Ukraina stabiilsust.

Jaga
Kommentaarid