Valitsuse algatatud elektrituruseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse (426 SE) muudatusega suurendatakse läbi aktiivsete võrguteenuse kasutajate regulatsiooni hajatootmise võimalusi. See annab tarbijatele võimaluse aktiivsemalt elektriturul osaleda ning saada kasu eelkõige oma tarbimisharjumuste muutmisest. Nähakse ette ka energiakogukondade loomise, arendamise ja haldamisega seotud regulatsioon, samuti agregeerimise ja tarbimiskaja regulatsioon, et suurendada võrkude paindlikkust ja tarbijate energiatõhusust. Võrguettevõtjatele nähakse ette kohustus soetada turult pakkumismenetlusega paindlikkusmehhanisme. Samuti seab seadus tingimused võrguettevõtjale arendamaks elektrisõidukite turupõhiseid laadimisvõrke.

Seadusega tehakse muudatused ka elektrituru- ja maagaasiseaduses, mis võimaldavad tarbijatele soodsamaid fikseeritud tähtajalisi hinnalepinguid. Lepingute paindlikumaks muutmise vajalikkust on erinevate energiahinna kriisi leevendamise meetmete hulgas välja toonud nii valitsus, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium kui ka turuosalised. Seoses muudatustega täiendatakse selguse huvides ka võlaõigusseaduses sisalduvaid sätteid.

Jaanson: seadus aitab kaasa inimeste stressivabale toimetulekule ja kindlustundele järgmisel talvel

"Seaduseelnõuga tehakse muudatused elektrituru- ja maagaasiseaduses, mis võimaldavad tarbijatele soodsamaid fikseeritud tähtajalisi hinnalepinguid. Sellega saavad energiatoodete müüjad pakkuda tähtajalisi lepinguid ennetähtaegse lõpetamise trahviga, mis võimaldavad pakkuda tunduvalt madalamat lepingupõhist hinda kui praegu," selgitas Jaanson ja lisas, et jätkuvalt jääb jõusse ka senine tähtajalise lepingu ilma trahvita lõpetamise võimalus.

„Kuigi praegu on õhus juba kevade märgid, ilmad soojemad ja tuulisemad ning seetõttu ka elektri börsihind langemas, ei pääse me kuidagi ka järgmise talve ja kütteperioodi eest," põhjendas Jaanson.

Jaanson märkis, et eelnõuga luuakse kodutarbijatele ja äriühingutele tasuta juurdepääs usaldusmärgisega, turuosalistest sõltumatule vahendile, mille abil saab võrrelda energiamüüjate pakkumisi. Samuti on tarbijail võimalus ühineda energiakogukondadesse ja selle kaudu juhtida oma energiatarbimist.