Prisma peatab uue kauba sissetellimise

„Vene ja Valgevene kaupade tellimise lõpetamine on vähim, mida vastutustundliku ettevõttena teha saame, et väljendada toetust Ukraina rahvale,“ ütles Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.

Vene ja Valgevene kauba kadumine müügilt toimub järk-järgult – peatatud on uued tellimused, aga juba riiulitel olev kaup jääb esialgu kauplustesse.

Kilpiä sõnul kasutab Prisma laialdast tarnijate ja tootjate võrgustikku ning Vene kaupade tellimise lõpetamine ei põhjusta ostjatele kaubapuudust üheski olulises toodete grupis. Venemaa päritolu kaup moodustab Prisma kaubavalikust alla 1%.

Selver lõpetab kauba sisseostu

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski sõnas Ärilehele, et reklaami edastamise Venemaa telekanalites lõpetasid ära nad juba veebruarikuu alguses. Nüüd on nad sarnaselt teistele jaekettidele otsustanud lõpetada ka Venemaa ja Valgevene kaupade sisseostu. Kaupade osakaal ei ole Selveri sortimendis Veski sõnul märkimisväärne.

"Selver seisab demokraatliku ja vaba maailma eest. Agressioon suveräänse Ukraina territooriumil on tugev löök väärtuspõhise maailma alustaladele, millele reageerimata jätmine oleks viga. Tunneme vastutustundliku ettevõttena vastutust ja oleme mõtetes Ukraina inimestega," sõnas Veski.

Meie toidukaupluste kett lõpetab Venemaa ja Valgevene kaupade müügi

Meie kaubamärgi all tegutsevate toidupoodide pidaja AS RR Lektus on otsustanud Ukrainas toimuva agressiooni tõttu lõpetada Venemaa ja Valgevene päritolu kaupade sisseostu ning müügi.

“Oleme seisukohal, et meil on võimatu teha koostööd Ukrainale kallale tunginud riikidega – Venemaa ja Valgevenega. Süngetel aegadel peame tegema kõik endast oleneva, et toetada Ukrainat ja mõista üheselt hukka agressorite tegevus,” sõnas ettevõtte juht Rein Reinvee. “Oleme selle sammuga solidaarsed ka teiste sarnase otsuse teinud jaekettidega.”

AS RR Lektusele kuulub enam kui kuuskümmend toidukauplust, mis tegutsevad valdavalt maapiirkondades.

Müügi lõpetab ka jaekett Rimi

Eile õhtul teatas Rimi, et lõpetab alates eilsest kõigis poodides nii Eestis, Lätis kui ka Leedus Venemaa päritoluga toodete müümise. Hetkel on Eesti Rimides müüdavast kaubast umbkaudu 1% Venemaa päritolu.

"Meie ettevõttes töötavad koos erinevast rahvusest, erinevas vanuses inimesed erinevatest kultuuriruumidest. Hindame ja austame erinevaid arvamusi ning toetame igati rahulike lahenduste leidmist mis tahes konfliktiolukorras," sõnas Rimi Eesti juht Vaido Pajumäe. "Seega on koostöö lõpetamine Venemaa ettevõtetega meie jaoks loogiline ja tänases olukorras vajalik samm."

Täna teatas Rimi kommunikatsioonijuht Ärilehele, et tegelevad täna aktiivselt toodete nimekirjade kokkupaneku ning laovarude hindamisega erinevates kauplustes. Seetõttu saavad nad täpsemat toodete nimekirja ja muud seonduvat jagada siis, kui detailsem tegevusplaan on paigas.

Barbora ja Maxima teatasid eile samuti kaupade eemaldamisest

Tulenevalt sõjalisest olukorrast Ukrainas otsustas ka Barbora koostöös suurpartneri Maximaga eemaldada sortimendist kõik Venemaa ja Valgevene päritoluga toidu- ja esmatarbekaubad.

Tootevalikust eemaldatakse valmis kuiv- ja kiirtoidud, kastmed, karamelli maiustused, teevalik, erinevad kuivained (sh nt päevalilleseemned), Valgevene kalatooted hematogeen ning alkohoolsed ja alkoholivabad joogid.

Barbora lõpetab Venemaa ja Valgevene toodete edasimüügi kõikides riikides, kus ettevõte tegutseb ehk Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas.

Eemaldatavate toodete nimistut koostatakse ning alates 25. veebruarist on nende riikide tootevalik Barbora sortimendist eemaldatud.

Barbora tegevjuht Kirke Pentikäinen sõnas, et olukorda hinnatakse kõikides riikides ning järgitakse ka valitsuste poolt vastu võetud otsuseid ning suuniseid. Ta lisas, et Barbora järgib ka kõiki valitsuse poolt kehtestatud võimalikke regulatsioone.

Maxima Eesti turunduse ja avalike suhete osakonna juht Tiia Schapel sõnas, et nemad lõpetavad toodete müügi hiljemalt esmaspäevaks. "Teeme seda seetõttu, et Maxima pooldab vaba ja demokraatlikku maailma ning seisab rahu eest," sõnas ta.

Coop läks täna hommikul sama rada

Coop otsustas samuti Ukrainas toimuva agressiooni tõttu lõpetada Venemaa ja Valgevene kaupade müügi ning ettevõtte pakkumise reklaamimise Venemaa kanalites.

"Leiame, et praeguses olukorras ei ole põhimõtteliselt võimalik jätkata koostööd riikidega, kes on nii brutaalselt otsustanud vastu astuda demokraatlikule maailmakorrale. Otsus Venemaa telekanalites reklaami lõpetamiseks sündis juba enne sõjategevuse algust teisipäeval, 22. veebruaril, kuid toidu- ja esmatarbekaupade müümise lõpetamise tingis reaalne sõjategevuse algus eile, 24. veebruaril."

Venemaa ja Valgevene toidu- ja esmatarbekaubad moodustavad kogu Coopi sortimendist kommunikatsioonijuhi Martin Miido sõnul väga väikese osa, jäädes alla ühe protsendi. Peamiselt on tegu piirkonnale iseloomulike toodetega, nagu näiteks erinevad kanged ja lahjad alkohoolsed joogid, teed ja magusad snäkid, lisaks erinevaid esmatarbe- ja tööstuskaubad.

"Oleme Coopis otsustanud lõpetada Venemaa ja Valgevene kaupade müügi, et meie koostöö tulemusena ei saaks agressorriikide ettevõtted teenida tulu, mille arvelt lõppkokkuvõttes Ukrainat rünnatakse. Kaubad, mis on juba kaupluste riiulil ja mille eest on juba nii ehk naa tasutud, ei ole plaanis müügilt võtta ja hävitada, sest see ei mõjutaks mitte mingil moel Venemaa ja Valgevene ettevõtteid, vaid teeks kahju vaid meie ühistutele endile," sõnas Miido. Seepärast on plaanis olemasolev kaup neil ära müüa, kuid juurde tellida rohkem plaanis ei ole. Planeeritud kampaaniatestki on kõik Venemaa ja Valgevene päritolu kaubad eemaldatud.

Kas ja kui palju see tegevus agressorriike majanduslikult mõjutab, on Miido sõnul keeruline hinnata, kuid põhimõttena annab see kindlasti olulise sõnumi edasi.

Jaga
Kommentaarid