Sõda Ukrainas pingestab ka elektriturgu. Juba esmaspäeval kerkis Eestis elektri börsihind teatud tundidel lausa 500 euroni megavatt-tunni kohta. Sellist börsihinda pole eestlane juba pikemat aega näinud. Meenutades, et hinnašoki kuul detsembris oli tipp-päeval keskmine elektri tunnihind 469,03 eurot ning maksimum kerkis üle tuhande euro.

Energiateenuseid pakkuva ettevõte Väre tegevjuht Juha Keski-Karhu ütleb, et tänane olukord on erakordne. Ta sõnas, et hinnatõusu mõju majapidamise või ettevõtte rahakotile sõltub mõistetavalt elektrilepingust. Kui tegemist on tunnipõhise hinnakujundusega ehk börsihinnaga, on mõju kohene.

"Sellised kliendid peaksid lähipäevil väga valvsad olema. Kui nädala alguse tarbimistunnid saab nihutada öösse või hilisemale ajale, tasub seda teha," lisas ta.

Central Beari andmetel on elektri hulgimüügihind nädala jooksul palju kõikunud. "See tähendab, et inimesed uuendavad tähtajalisi fikseeritud hinnaga lepinguid, mille kehtivusaeg lõpeb. Hulgimüügitasandil ei ole aga hinnaalandust näha," selgitas Keski-Karhu.

Täna jääb NordPooli andmete kohaselt Eestis elektri börsihind vahemikku 132 kuni 274 eurot, mis on kordades odavam võrreldes eilsega, mil keskmine oli üle 200 euro megavatt-tunni kohta.

Jaga
Kommentaarid