Saatejuht Kristjan Hirmol oli seekord külas TalTechi mereakadeemia direktor Roomet Leiger. Saadet alustati lõbusal noodil ning tehti selgeks, et mereakadeemia juhiks saamise eelduseks ei ole laeva nimi, küll aga on Roomet Leiger olnud terve oma elu üht- või teistpidi merega seotud.

Kindlasti tuleb osadele kuulajatele üllatusena, et Eesti Mereakadeemia on TalTechi koosseisus. Millal ja miks? Rakenduskõrgkooli ja ülikooli ühinemine leidis aset 2014. aastal. „Selle mõte oli rohkem ja paremini ressursse ära kasutada, õpilastele kvaliteetsemat haridust anda ning merendusalast teadus- ja arendustegevust arendada. See on ennast igati õigustanud,” tõdeb Leiger, et kõik mereakadeemia lõpetavad tudengid saavad TalTechi lõpudiplomi.

Miks on merenduse ja laevanduse sektor ülimalt oluline meie majandusele, ühiskonnale ja seeläbi ka meie kõigi igapäevaelule? „Umbes 80-90% maailma kaupadest liigub mingil hetkel meritsi, mis on muuseas kõige ökonoomsem ja keskkonnasäästlikum transpordiviis maailmas. Kui siin stuudios on meil laua peal arvuti, kõrvaklapid, mikrofon ja puldid, siis 90% nendest asjadest on siia lauale jõudmiseks mingil hetkel pidanud olema laevakonteineris,” tõi Leiger konkreetse näite tegelikust elust, et kõiki kaupasid me oma kodumaal ega lähinaabruses toota ei saa.

Merendusega on seotud nii IT, logistika, laevaremont kui ka muud masinad ja seadmed. Merendussektor jõuab tõesti peaaegu igasse majandusharusse. Kuidas mereakadeemia sellesse panustab? „Meie õpetame ja koolitame tulevasi laevakapteneid, laevamehaanikuid, sadamatöö ja mereveonduse korraldajaid ning veeteede planeerimist. Magistritasemel on meil võimalik õppida merenduse juhtimist ning merenduse ja küberturvalisusega seotud teemasid laiemalt ning doktoriõppe tasemel on võimalik minna juba väga spetsiifiliselt mõnda nendest valdkondadest sisse,” kirjeldab Leiger ja lisab juurde, et mereakadeemial on väga palju praktikume ning praktilisi õppeaineid. „Pärast viieaastast õppeperioodi oled sa läbinud ka vajalikud merepraktikad ja see diplom kehtib üle maailma, nii et sellega võib minna kasvõi Brunei sultani luksusjahi peale tööle.”

Kuidas tulla õppima Tallinna Tehnikaülikooli?

  • Esita avaldus lehel Sais.ee.
  • Kui oled ületanud lävendi, oled järgmisest õppeaastast TalTechi oodatud. Õppima tulemise pead kinnitama hiljemalt 15. juulil, kuid võid kinnitada ka kohe.
  • Kui su eksamitulemused on allpool lävendit, saad parandada eksamitulemust ülikooli eesti keele või matemaatika katsel juunikuus.
  • Täpsem info aadressil teejuht.taltech.ee.

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid