Üks selliseid kasvavaid ettevõtteid on AFS ehk Arvato Financial Solutions, millel on Eestis oma üha laienev tehnoloogiakeskus. AFS on Saksa suurettevõtte Bertelsmann tütarettevõte, mis tegeleb finantstehnoloogia lahendustega.

„Kui peaks lühidalt seletama, mis tööd me teeme, on see väga keeruline – kuid meie arenduste kõrvad paistavad igasuguste lahenduste tagant. Kui näiteks e-poodides oma valitud toodete eest maksate, käib see tihti just läbi meie loodud tarkvara,” selgitas tehnoloogiakeskuse juhatuse liige Katre Vahtra.

Otsus tehnoloogiakeskus just Eestisse rajada tehti 2015. aastal ja Eesti valikule aitas kaasa nii kultuuriline sobivus Saksamaaga, meie e-riigi kuvand kui ka avatud suhtumine välistalentide kaasamisse. Eesti üksus on üle maailma kõige rahvusvahelisem AFSi üksus – praeguseks töötab tehnoloogiakeskuses 160 inimest, kellest üle poole on välismaalased.

Tähtsa strateegilise osana AFSi struktuurist ei saa aga loorberitele jääda – aasta lõpuks on plaanis laieneda 200 töötajani ja kodulehele kiigates hakkavad silma mitmed kuulutused nii arendus- kui ka juhtimisrollidele.

Kõrge palk pole ainuke motivaator


Katre Vahtra sõnul maksab AFS teadlikult sektori keskmisest palgast rohkem, kuid üha selgem on, et sellest töötaja hoidmiseks ei piisa. Kui eesmärk on luua töötajaga mõlemapoolselt kasulik ja pikaajaline suhe, tuleb pakkuda rohkemat ning selle plaani välja töötamisele asuti erilist rõhku panema pool aastat tagasi.

„Selge oli see, et kõigile töötajatele samade hüvede pakkumine ei ole mõistlik – kui näiteks pakkuda tasuta parkimist ka inimestele, kes isiklikku autot ei kasuta, siis mis kasu sellest sünnib? Ettevõte kulutab küll raha, kuid töötajale oleks kasulikum, kui see raha saaks temale panustatud teisiti,” sõnas Vahtra.

„Nüüdseks oleme väga rahul enda koostatud hüvede paketiga, kust iga töötaja leiab endale sobivaid lahendusi. Sinna hulka kuuluvad spordikompensatsioon, uued seadmed, tasuta parkimine Telliskivis, lisapuhkused ja palju muud, mille hulgast töötaja saab ise endale kaks sobivaimat valida. Lisaks on ka palju ühiseid boonuseid kõigile, milles on lähtutud talentide arengu toetamisest, mugavast töökeskkonnast ja erinevatest lisaväärtustest, millega soovime töötajatele näidata, et tõeliselt hoolime. Näiteks kuulub nende hulka tuhandeid tasuta kursuseid, uue talendi värbamisboonus, telefonikompensatsioon, majasiseste initsiatiivide toetamine jpm.”

Jaanuarist on lansseeritud ka võimalus kaks kuud aastas veeta Euroopa Majanduspiirkonna riigist kaugtööd tehes. Sõida puhkusele, võta tööarvuti kaasa ja jää soovi korral pikemakski!

Kuid kestva suhte loomise tagamiseks on vaja teha muud kui tööd – ühtsus tuleb ka töövälistest tegevustest. Selle jaoks korraldab tehnoloogiakeskus loomulikult tavapäraseid üritusi, nagu suve- ja talvepäevad ning ettevõtte sünnipäev, kuid pakub ka muid koos aja veetmise võimalusi.

„Meil on näiteks oma bänd, kus leiab rakendust igaühele, kes muusikaga tegeleb. Väga põnev on näha meie töötajate teist külge ja nendega koos musitseerida. Bänd käib ka paar korda aastas erinevatel üritustel esinemas,” rääkis Vahtra.

„Samuti on meil oma tervise- ja spordiklubi, mis on ka juba esimesed auhinnad koju toonud. Hetkel paigaldame kontorisse uut mööblit ning eritellimustööna sai ostetud riiul just spordiklubi auhindade jaoks, sest meie töötajad on väga aktiivsed ja näeme, et varsti ei mahu aukirjad ja trofeed enam mujale ära.” Loomulikult saab osaleda ka erinevatel koolitustel, mille valikus panustavad töötajad ise aktiivselt.

„Me oleme alati juhtinud töötajaid kaasavalt ja väga paljudes otsustes saavad töötajad kaasa rääkida. Kuivõrd meil on nii palju välismaalasi, küsisime neilt näiteks, kas nad sooviksid eesti keelt õppida. Ja kuigi IT keel on valdavalt inglise keel, vastas tervelt 64 inimest 75-st, et soovivad siin elamise lihtsustamiseks kindlasti keelt õppida,” rõõmustas Vahtra. Seega ei jäänudki muud üle, kui töötajate ootustele vastu tulla ja jaanuarist startis tehnoloogiakeskuse päris oma algajate eesti keele kursus.

Töötajad rääkisid 2021. aastal:

Kontor peab olema mõnus ja hubane – isegi kui seal käima ei pea


Telliskivi kvartalis asuv moodne kontor mahutab kuni 120 töötajat ja alles hiljuti on üle mindud struktuurile, kus puuduvad nimelised töökohad. Kontorisse sisenedes on võimalik pääsukaardiga endale tööpäevaks kapp „broneerida”, oma asjad sinna ära panna ja vabalt valitud töökohale suunduda.

Suurem osa tööst toimub C#.NETi ja Java programmeerimiskeelt ning vastavaid raamistikke kasutades. Värbamisel eeldatakse, et inimesel on vähemalt 3–4 aastat töökogemust, kasuks tuleb ka eelnev toote- või tarkvaraarenduse tiimis töötamise kogemus. Infrastruktuuri poolelt kasutatakse peamiselt Azure DevOpsi ja andmebaaside mõttes Microsoft SQL Serverit, kuid aeg-ajalt tuleb ette ka muid töövahendeid.

Töövahenditest rääkides – töötajale tagatakse kõik vajalik, nagu sülearvuti ja telefon ning töökoht hubases moodsas kontoris, kuid soovi korral saab teha ka kaugtööd. Tehnoloogiakeskuses on näiteks töötajaid, kes pole juba kaks aastat kontoris käinud.

Et kodukontoris töötada, tuleb tavaliselt oma meeskonnajuhiga soovide osas läbi rääkida ja seni pole kellelgi takistusi olnud – kõik oleneb projektidest ning töötaja enda motivatsioonist.
Neile, kes aga kontoris käia soovivad, on muu hulgas lõõgastumiseks või trenni tegemiseks kasutada joogaruum, raamatukogu ja puslelaud. Puhkehetkedel kipub töötajate lemmikuks olema aga kohvinurk, kus üksteisega suhelda.

Kontoris on lisaks hubasusele ja ergonoomikale pandud suurt rõhku ka säästlikkusele – käib tegus prügi sorteerimine, kabinettides ja laudade all eraldi prügikaste pole, ühekordsete pabertaskurätikute asemel kasutatakse pestavaid rätikuid. Lisaks on kollektiiviga käidud ka maailmakoristuspäeval oma ümbruskonda puhastamas ning varsti on kavas minna ja istutada koos 1500 puud.

Töötajaid tuleb üllatada


Katre Vahtra sõnul on väga tähtis töötajaid motiveerida ka isiklike eesmärkide saavutamise puhul, nagu lapse sünd või ülikooli lõpetamine. Töötamise kõrvalt ülikoolis õppimine pole tema arvates kuidagi negatiivne, nagu mõnes ettevõttes kiputakse arvama – enesearendust tuleb julgustada, peaasi et inimene seejuures ise end õnnelikuna tunneks.

Samas püütakse töötajaid ka üllatada: „Kui on jõulud või sünnipäev, siis enamasti on töötajatel juba ootus, et saab kas preemiat või väikese kingituse. Me püüame teha ka asju, mis pole ootuspärased. Näiteks meestepäeval tegime kogu meesperele väikese kingituse ja saime meeletult positiivset tagasisidet – tihti ei tea mehed isegi seda, et meestepäev olemas on ning et seda võiks kuidagi tähistada!”

Just sellise lähenemisega tulebki end teistest eristada. Kui turul on olukord, kus töötajad saavad rahulikult valida, kelle juurde minna, tuleb pakkuda rohkemat kui konkurentsivõimeline töötasu – muudmoodi ei saagi sündida pikaajaline ja väärtuspõhine töösuhe.

AFS tehnoloogiakeskuse tegevuste ja tööpakkumistega kursis püsimiseks tasub jälgida nende kodulehte itarvato.com ja sotsiaalmeediat Arvato Financial Solutions Tech Center (AFS Tech Center), sest muutused on õhus ning palju põnevat toimumas.

See aasta ootame endaga liituma 60 uut töötajat
Otsitavad positsioonid:

  • Head of QA
  • Java Developer
  • Fullstack Developer (Angular/ .NET)
  • Frontend Developer (React/ Angular)
  • Senior Test Automation Engineer
  • Solution Architect
  • .NET Developer
Anna endast märku aadressil
Jaga
Kommentaarid