Aastas toodetakse Barruses 110 000 m3 kvaliteetset tisleriliimpuitu ja enamik sellest eksporditakse. Peamine turg on Skandinaavia, kuid toodang on tuntud ja nõutud teisteski Euroopa riikides ja eelmisel aastal siseneti ka USA turule.

Kuna mahud on suureks kasvanud, on Barrusest saanud piirkonna üks suurimaid tööandjaid, pakkudes tööd 320 inimesele.

Barrus on rahvusvaheline puidutööstus, ent samal ajal ka kohalik Lõuna-Eesti ettevõte. Lõviosa töötajaist on Võru- ja Põlvamaa inimesed, kuid paljud käivad tööle isegi Tartust. Nii ka Marit Möller, kes töötab Barruses peaplaneerijana. Ta sattus siia tööle viis aastat tagasi ega teadnud siis puidust ega selle töötlemisest suurt midagi: „Barruses pakuti tööd planeerijale ja kuna mul oli sarnane kogemus toiduainetööstusest olemas, otsustasin proovida,” meenutab Marit.

Marit möönab, et algus oli päris konarlik. „Arvasin, et puit materjalina on lihtne võrreldes toiduainete mitmekesisusega. Kuid mida aeg edasi, seda rohkem sai selgeks, et puidul on nii palju kvaliteedinüansse, millega arvestama peab. Tükk tegu oli, et kõigest olulisest aru saada. See õnnestus suurel määral tänu sellele, et meeskond oli minu suhtes väga toetav. Mulle selgitati põhjalikult tootmise erinevaid protsesse ja iseärasusi. Eesmärk oli, et ma võimalikult kiiresti Barruse tootmisest aru saaksin ja kollektiivi infiltreeruksin,” jutustab Marit.

Marit Möller on ettevõtte peaplaneerijana tarneahela juht ja peab hea seisma selle eest, et nii saeveskis kui ka liimpuitkonstruktsioonide tootmises oleks piisavalt kvaliteedile vastavat puitu, et materjalide vood oleksid ühtlased. Kui tarnetel tekib probleeme, tuleb need lahendada. „Väga oluline on minu töös erinevate üksuste koostöö koordineerimine,” lisab ta.

Vabadus aja planeerimisel


Mariti töökoht on Barruse uues ja moodsas kontorihoones, kuid vajadusel saab ta oma tööd teha ka kodukontoris. „Meie ettevõttes ei jälgita kellast kellani töötamist, märksa olulisem on see, et töö oleks korralikult ja õigeks ajaks tehtud. Võin oma tööd teha nii Tartus kui kustahes maailma nurgas, vajadusel ka tööpäeva väliselt. Selline kellaaegadest sõltumatus sobib mulle väga hästi,” kiidab Marit.

Barruse kontor

Ka Tartust Verijärvele sõit ei tundu liiga pikk. Kontoris töötamise kõige positiivsemaks küljeks peab Marit võimalust kolleegidega vahetult suhelda: „Siin liigub info justkui kiiremini.”
Lisaks sellele on uues kontoris lihtsalt mõnus, sest see on projekteeritud loomingulisi ideid toetama. Avaras kontorihoones avaneb neljast küljest vaade tootmisele, kuid siin on ka õdusaid omaette olemise nurgakesi. Mõistagi on hoone põhimaterjaliks soe ja sõbralik, kuid ka moekas puit.

Mahud kasvavad


Barruse personalijuhi Katrin Sõritsa sõnul on Barrus kasvanud Euroopa suurimaks liimpuidutööstuseks: „Seoses uue tehase käivitamisega 2021. aasta novembris kasvavad ka meie tootmismahud. See omakorda tingib suurema vajaduse nii tooraine kui ka tööjõu järele. Ehk lisaks tootmistöötajate vajadusele kasvab ka vajadus muude teadmiste ja oskuste järele, näiteks tooraine ostuspetsialistide ja kvaliteediinseneride näol.”

Järgmisel perioodil on Barruse eesmärk tootmismahu kasvatamine ning oma kvaliteedi ja turupositsiooni hoidmine. Kindlasti panustatakse ka edaspidi tootmise ja protsesside automatiseerimisse ja uuendamisse.

„Positsioneerime end laiemalt Lõuna-Eesti ettevõttena. Tänu panustamisele töökeskkonda, üldisele avatud kultuurile ja paindlikule töökorraldusele on saanud võimalikuks leida talente ka väljastpoolt Võrumaad,” selgitab Sõritsa.

Barruse meeskond

Tootmises on kõige suurem vajadus oskuslike operaatorite järele. Kaasaegsed seadmed eeldavad juba suuremat arvuti ja tehnika tundmist ning head loogilist-numbrilist mõtlemist. Seevastu lihttöö osakaal ajas tänu automatiseerimisele üha väheneb. Tugevaid spetsialiste tootmise tarbeks koolitavad kutseharidust pakkuvad õppeasutused. „Võrumaale on regionaalselt koondunud mitmeid suuri puidutööstusi ja me konkureerime kõik nende samade spetsialistide ja tööjõu pärast. See paneb meid aga veelgi enam pingutama! Kõige kriitilisem on oskustööjõu vähesus piirkonnas – pean silmas eelkõige mehaanikuid ja tehnikuid, mehhatroonikuid ning puidupingi operaatoreid,” lisab Sõritsa.

Talente tuleb hoida


Talentide leidmise kõrval ei ole vähem oluline nende hoidmine. Üle ega ümber ei ole võimalik minna töötasust: Barruses makstakse Võrumaa keskmisest hinnanguliselt 20% kõrgemat tasu. „Peame oluliseks väärtustada iga barruslase panust vääriliselt!

Pakume töötajale võimalusterohket motivatsioonipaketti: lisaks juba tavaliseks saanud spordikompensatsioonile ja töötajate transpordile, hõlmab see ka tasuta toitlustust, lapse huviringi kompensatsiooni, erinevaid toetusi jpm,” lisab personalijuht.

Ka Barruse ühisüritused on olnud meeldejäävad ja menukad. Näiteks 2021. aasta suvepeol otsustati teha täiesti „kastist väljas” üritus rongis. Teekonda Valgast Piusasse sisustasid ägedad esinejad ja põnevad peatuskohad.

Jaga
Kommentaarid