Lennundus – võimalusterohke valdkond

Tallinna Lennujaamas tunnevad end oodatu ja hoituna nii reisijad kui ka töötajad. Küsimusele, miks inimesed lennunduse valdkonda tööle lähevad, pole Anneli Lillel keeruline vastata. „Selle ala valijaid paelub enamasti sektor iseenesest – töö siin on tähendusrikas, me aitame inimestel ja kaubal maailmas ohutult õigel ajal õigesse kohta liikuda.”

Anneli Lille
Just see, kuidas igapäevaselt koostööd tehakse, omavahel suheldakse, väljakutseid pakkuvaid olukordi lahendatakse ja selle käigus üksteist toetatakse, teeb Tallinna Lennujaamast ihaldusväärse tööandja. „Suure panuse annavad ka meie juhid, keda töötajad on aastaid rahulolu- ja pühendumusuuringu tulemuste kohaselt kõrgelt hinnanud.” Anneli Lille tõdeb, et juhtide roll on organisatsioonis võtmetähtsusega, sest nende eeskujust ja eestvedamisest sõltuvad nii tulemused kui ka töötajate heaolu ja pühendumus. „Peame oluliseks ja toetame töötaja isiklikku arengut ning pakume toetavat töökeskkonda, väärtuspakkumiste paketti ning võimalusi areneda ja kasvada koos ettevõttega,” lisab Lille.
Tallinna Lennujaama kontsern on kaasaegne ja hooliv ettevõte, mis pakub lisaks põnevale tööle erinevaid võimalusi isiklikuks arenguks nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt,” lausub AS Tallinn Airport GH juhatuse liige Indrek Nõlvak.
Indrek Nõlvak

Eriti oluliseks peab ta seda, et lennujaama tulevik on seotud erinevate digitaalsete ja automatiseeritud lahendustega, mis lihtsustavad inimeste tööd ning muudavad reisijate teekonna meeldivamaks.

„Kõige selle keskel ei unusta me kunagi aga ohutust, mis on lennujaama toimimise oluliseks alustalaks.”

Kiire areng reisijateenustes


Reisijateenuste valdkonna eesmärk on kujundada kogu reisija teekonda alates lennujaama sisenemisest kuni lennukisse istumiseni. „Jälgime, et infrastruktuur toetaks reisijate mugavat liikumist, et teenused toimiksid hästi ning terminal ise oleks kodune ja mõnus, pakkudes mitmekesist lennueelse aja veetmise võimalust. Arendame koostöös taristu arenduse ja halduse valdkonnaga pidevalt meie infrastruktuuri.

Katrin Hagel
Mais valmivad uued Schengeni eelootealad, järgmisel aastal valmib ka renoveeritud mitte-Schengeni eelooteala,” loetleb reisijateenuste valdkonna juht Katrin Hagel uuendusi, millega tekib terminali lisaruumi ja lisavõimalusi reisijatele.
Näiteks tulevad kasutusse iseteeninduslikud pagasi äraandmise seadmed, ka julgestusalal on peagi läbivalgustusseadmed, kus ei tule enam vedelikke ja elektroonikat kotist välja võtta.

Lisaks eelnevale peab lennujaam oluliseks ka keskkonnahoidu ja otsib igapäevaselt võimalusi, kuidas muutuda rohelisemaks. Terminalis on näiteks puhta joogivee kraan, kus iga reisija saab täita oma veepudeli selle asemel, et osta uus. Katrin Hagel peab oluliseks, et reisijate rahulolu on suudetud hoida kõrgel tasemel ka keerulistel pandeemia-aastatel. „Eelmise aasta rahulolu näitaja oli viiepallisüsteemis 4,53 – kõik, kes me lennujaamas töötame, panustame reisijate rahulolu hoidmisele ja koduse lennujaama kuvandi loomisele.”

Mugav reisijale, huvitav töötajale


Õhusõidukite maapealne teenindamine on reisijale suures osas märkamatu ja piirdub üldjuhul vaid lennule registreerimisega check-in’is.
Indrek Nõlvak selgitab, et tegelikult on see märksa laiem valdkond, mis hõlmab rohkem kui kümmet teenust, mida Tallinnast lendavatele lennufirmadele osutatakse. „Nende lahti seletamine võtaks korraliku raamatu mahu, kuid lihtsustatult tegelevad töötajad reisijate lennule registreerimise ja pardale lubamisega. Paralleelselt reisijate teenindamisega käib töö pagasi ja kauba lennukist maha- ja lennukisse pealelaadimisega, teostatakse erinevaid perrooniteenuseid (õhusõiduki pukseermine, parkimine ja selle elektriga varustamine; õhusõiduki käivitamine ning erinevate toimingute tegemine õhusõiduku pardal) ning sildade ja trappide lennuki juurde toimetamist, et reisijate õhusõidukisse sisenemine oleks mugav ja turvaline. Lisaks sellele tehakse talvisel ajal väljuvatele lennukitele ka jäätõrjet. Nii nagu väljuvaid reisijaid, teenindame ka saabuvaid reisijaid ning korraldame kaotatud ja leitud asjade hoiustamise.” Lisaks igapäevastele lendudele tegeletakse ka eri-, era- ja ärilendude teenindamisega.

„Tallinna lennujaama tööle tulles saab lisaks lahedale tööle ja kaasaegsele töökeskkonnale ka ägedad kolleegid. Lennundus on valdkond, kuhu inimesed kord tulles ühel või teisel viisil ka jäävad,” lubab Indrek Nõlvak. „Lennunduses on teatav maagia ja salapära, mis seob.”

Mitmekesised valikuvõimalused
Tallinna Lennujaamas on väga erinevaid ametikohti, mille ühine eesmärk on tagada lennujaama igapäevane lahtiolek ja reisijate ning õhusõidukite teenindamine.

  • Tallinna Lennujaam haldab ka regionaalseid lennujaamasid Tartus, Pärnus, Kuresaares ja Kärdlas, samuti Kihnu ja Ruhnu lennuväljasid. Olenevalt inimese oskustest ja eelistusest saab end rakendada mitmetel atraktiivsetel ametikohtadel.
  • Reisijate ja õhusõidukite teenindamist pakuvad ASi Tallinna Lennujaam tütarettevõtte AS Tallinn Airport GH töötajad.
  • Erivajadustega reisijate eest kannavad hoolt spetsiaalse väljaõppe saanud spetsialistid.
  • Äriklassi Lounge’i ja VIP-osakonna töötajad pakuvad reisiterminalis hubast lennu ootamise võimalust.
  • Hoolde- ja eritehnika osakonna kolleegid tagavad lennuraja, perroonide ja teenindusteede ning selleks kasutatava tehnika korrashoiu.Päästeteenistus toetab õhusõidukite ja reisijate ohutust nii ennetustegevustena kui ka reaalse ohu korral.
  • Julgestusosakond tagab koostöös G4S, PPA ning Maksu- ja Tolliametiga, et nii reisiterminalis kui ka territooriumil oleks turvaline viibida.Taristu arenduse ja halduse osakond korralda hoonete ehitamist ja haldamist. Kommertsvaldkond seisab hea selle eest, et meie lennuplaan oleks mitmekesine ning täieneks pidevalt uute sihtkohtadega, samuti tegeletakse lennujaama ärikinnisvara arendamise ja äripindade rendiga.
  • Ettevõttes on ka toetavad osakonnad, nagu finants, raamatupidamine, kvaliteet ja riskid, aga ka IT ja digitaliseerimine, mis hõlmab näiteks aeronavigatsiooniteenuste pakkumist, lisaks turundus ja kommunikatsioon ning juriidiline tugi – kõik nad annavad olulise panuse lennujaama igapäevasesse toimimisse ja Eesti ühendamisse maailmaga!
Töötajaid on lennujaamas kokku üle 500 ning reisijate ja lennuoperatsioonide arvu tõustes ootame endaga alati liituma uusi kolleege! Tule Sinagi lennujaama tööle ning koos ühendame Eesti maailmaga! 
Vabade töökohtadega saad tutvuda SIIN!
Jaga
Kommentaarid