US Real Estate’i juhataja Aavo Kokk ütleb, et nende mõtteprotsess projektide arendamisel lähtub ühest lihtsast motost: esimene mõte on alati vale mõte. Sest sellele mõttele tulevad loogikat järgides ju ka teised. Selleks, et olla eriline, peab liikuma edasi järgmise ja veel järgmise idee juurde. Kokk toob näite, kus mõne objekti arendamisel on arhitektid käinud nende juures 20 korda projekti näitamas – tundub lausa piinlik, kuid just sedasi sünnivad uued ja tavasid raputavad lahendused. Kui vaadata Rotermanni kvartalit, siis midagi tavalist ei ole paistmas ühestki ilmakaarest.

„Kinnisvara arendamine on minu meelest nagu filmi tegemine või pika artikli kirjutamine. Kogud kilde, vestled paljudega, vaidled tuliselt ja vähehaaval hakkab tekkima visioon tempost, värvidest ja fookustest. Siis asud toodet tegema ja tuleb periood, kus korraga juhtub hullult palju ja mõnele tundub, et on lootusetu kaos. Aga kui stsenaarium on kokku saanud hea, režissöör kõvade närvidega ja meeskond loominguline, siis on tulemuseks alati midagi väga head,” selgitab Kokk.

Tehnokraatlikud loomeinimesed

Kinnisvaraarenduse äärmiselt tehnokraatlikus maailmas on loominguline suhtumine oma tegevusse üsnagi tavatu. Ühelt poolt tegutsevad US Real Estate’is insenerid, kes on äärmiselt ratsionaalse mõtlemisega inimesed, kelle modus operandi’ks on pidev soov leida olemasolevale probleemile järjest parem lahendus. Teisel pool asuvad aga loomeinimesed – disainerid, arhitektid, sisekujundajad –, kes vaatavad ruumi peaaegu täielikult visuaalse ja esteetilise silmaga. Kes samal ajal on kompromissialtimad ja rahulduvad heas mõttes iga hea ideega. Koka sõnul ongi äärmiselt huvitav, kuidas tema juhitud büroos on need kaks poolust kokku sõlmitud.

„Kolmanda poolusena tuleb võrrandisse lisada ka Urmas Sõõrumaa isik. Urmas tajub maailma teravamalt kui paljud teised. Ta on ülimalt nõudlik detailide osas ega lase kolleegidel mugavalt istuma jääda. Võib tunduda imelik tuua tundemaailm kinnisvaraärisse, kuid ka need inimesed, kes meie objekte kasutama hakkavad, ju enne tunnevad ja siis mõtestavad oma tunnet. Kui see tunne on halb, siis oleme meie ju äriliselt kaotanud. Tunnetest lähtumine on oluline,” selgitab Kokk.

Heaks näiteks saab tuua Patarei Merekindluse, mille arendamise raske, kuid põneva teekonna on US Real Estate ette võtnud. Merekindlusel on rohkesti ajaloolisi mälukihte, millest paljud ei ole just kuigi meeldivad. Selleks, et kindlusest saaks edukas (äri)projekt, on vaja leida hulk tehnilisi lahendusi, katta need kõik visuaalselt kaunite fassaadidega, kuid selle kõige üleselt on vaja leida viisid, kuidas muuta mainitud negatiivsed mälukihid positiivseks, kasutajatele isegi mugavaks. Kuidas seda teha, ongi miljoni euro küsimus.

Multitalentide otsingul

US Real Estate on kahe viimase aastaga kasvanud kaks korda ja jätkab kasvamist, sest uued suurprojektid, mille kõrval tegeletakse ka pisemate objektidega, vajavad aina enam võimekaid eksperte. Nii ongi büroo uks lahti kõikidele, kes soovivad töötada sumbuurses ja loomingulises, tihti ka stressirohkes, kuid alati iga inimese panust väärtustavas keskkonnas. Kokk aga lisab, et neil on värbamise fookus väga tugevalt suunatud multitalentidele, kes tooksid büroosse peale oma põhikompetentsi ka midagi lisaks.

„Näiteks arhitekt, kes on ka aiandushuviline. Insener, kes peab mesilasi. Projekteerija, kes vabal ajal tegeleb motomatkamisega. Kõik need inimesed on absoluutsed eksperdid oma alal, kuid suudavad kõike näha veel ka teisest, kolmandast ja ka neljandast suunast. Meile on oluline, et meeskonnas oleks inimesi, kes suudavad korraga katta ära mitmed valdkonnad. Värbamisprotsess on meil pikk, sest tahame olla kindlad, et need inimesed ka meie juurde jäävad. Mina usun jäägitult sellesse, et elus peab lisaks redelist üles ronimisele vahel tegema käike ka horisontaalteljel. US Real Estate pakub väga häid võimalusi liikuda projektide vahel ettevõtte sees, tegeleda erinevate projektide ja probleemidega,” ütleb Kokk.

Jaga
Kommentaarid