Juba üle 15 aasta valdkonna parimate tunnustamise traditsiooni üleval hoidev Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon (ESTA) ühendab sotsiaalala töötajaid, seisab sotsiaaltöö kutse arengu eest ja pakub võimalusi sotsiaaltöötajate kogukonda kuulumiseks. Samuti edendatakse sotsiaaltöö kultuuri, osaletakse sotsiaalpoliitika kujundamises ja tuuakse ühiskonnas seeläbi esile humaanseid väärtusi, mida sotsiaaltöö endas kannab.

Sotsiaalvaldkonnas on palju erinevaid ameteid, millest tuntumad on ilmselt lastekaitsetöötaja, sotsiaaltöötaja ja hooldaja, ent lisaks ka teised olulised ametid, nagu tegevusjuhendaja, tugiisik, võlanõustaja ning isiklik abistaja.

Tunnustamisel väärtustatakse ja tõstetakse esile parimad töötajad iga konkreetse ameti puhul. Sotsiaalala töötajate tunnustamisele lisaks on oluline märagata ja väärtustada ka sotsiaalvaldkonna koostööpartnereid, kelle tegevusel on suur mõju avaliku heaolu tagamisel või sotsiaaltöö kõikehõlmavuse mõistmisel.

Tunnustamine on midagi väga isiklikku, mis on kahtlemata iga inimese jaoks oluline. Tehtud töö eest saadav kiitus annab töötajatele mõista, et neid on märgatud ning nende pühendumus, professionaalsus, õppimisvõime ja uuenduslikkus on kõrgelt väärtustatud.

Sotsiaalala töötajate kohta on tunnustamisel muu hulgas öeldud:

Ta on empaatiline - märkab, kuulab ära, mõistab, toetab ja tunnustab."

Ta armastab oma tööd ja teeb seda suure kirega."

Ta julgeb oma arvamust avaldada ja vajadusel teha karme otsuseid, kuid seda alati inimese heaolu esikohale seades."

Ta aitab inimesel teostada oma unistusi just nii, nagu inimene ise on seda soovinud."

Kuna tegemist on avaliku tunnustamisega, on sellel lisaks isiklikule väärtustamisele oluline mõju ka kogu sotsiaalvaldkonnale. Avalikkuses on sotsiaaltöö teemadest ja töötegijatest aeg-ajalt kahjuks hoopis negatiivseid noote kuulda. Vahel on tegu keeruliste kliendijuhtumitega, kus inimest kaitsvate konfidentsiaalsusnõuete tõttu ei saa sotsiaaltöötajad oma tegevustest ja vaadetest avalikult üldse rääkida. Tunnustamine võimaldab töötajate lugude kajastamisega sotsiaaltöö köögipoolega laiemalt tutvuda ning seda just läbi töötajate silmade ja kogemuste.

Lisaks ESTAle on viimastel aastatel tunnustamisega liitunud ka teised sotsiaalvaldkonda esindavad organisatsioonid, sh Eesti Tegevusjuhendajate Liit, Erihoolekandeteenuste Pakkujate Liit, Eesti Õdede Liidu Hooldustöötajate Seltsing, Lastekaitse Liit, Eesti Asenduskodu Töötajate Liit ning Sotsiaalministeerium. Riigi ja vabaühenduste koostöö tulemus võimaldab valdkonna parimate esiletõstmise veelgi kõrgemale tasemele viia ja sellele suurema kaalu anda.

Hoogsalt kasvav valdkond

Sotsiaalvaldkond on hoogsalt kasvav segment, kus töötab hetkel kokku üle 10 000 inimese. 2021. aasta OSKA sotsiaalvaldkonna tööjõu-uuringus1 prognoositakse, et järgmise kümne aasta jooksul on sotsiaalvaldkonna tööjõuvajadus veelgi kasvamas ja igal aastal vajatakse juurde ligi 2000 töötajat. Kasvu põhjus on tingitud nii teenust vajavate inimeste hulga suurenemisest, rahvastiku vananemisest kui ka tööjõu liikuvusest.

Teiste inimestega töötamine on väga mitmekülgne ja tänuväärne töö, mis on sobilik tolerantsetele ja suhtlemiserksatele inimestele. Abistava elukutse esindaja peab huvituma inimestest tervikuna, suutma nende jaoks keerukate eluprobleemide lahendamisel olemas olla ja neid igapäevaselt toetada. Sotsiaaltöö olemus on ennetada, leevendada ja aidata elus ettetulevaid raskusi seljatada.

Sotsiaalvaldkonna erialadel õppimine on noorte eelistuste seas populaarne, samas tuleb tihti ette põnevaid lugusid inimestest, kes on varem mõnel muul erialal töötanud ja seejärel vanemas eas abistava elukutse kasuks kannapöörde teinud. Lisaks professionaalsele tööle on praegusel keerulisel ajal igal inimesel võimalik ka vabatahtlikuna tegutsedes või rahaliselt annetades abivajajate elus ettetulevaid raskusi ennetada, leevendada või parimal juhul seljatada.

Kui oled märganud sotsiaalvaldkonnas südamega tehtud tööd, ütle oma tänusõnad! Positiivne tagasiside on edasiviiv jõud.

Artikli kirjutamist ja avaldamist rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi meetmest „Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused".

1OSKA „Tulevikuvaade tööjõu- ja oskuste vajadusele: sotsiaaltöö" Tallinn 2021 https://oska.kutsekoda.ee/uuring/sotsiaaltoo

Jaga
Kommentaarid