USA 5-aastaste riigivõlakirjade tootlus on tõusnud 30-aastaste võlakirjade tootlusest kõrgemale esimest korda alates 2006. aastast. Tavapäraselt on olukord teistpidine ning nii inflatsiooni kui maksejõuetuse riski tõttu nõutakse pikema laenuperioodi eest kõrgemat tootlust. Langev võlakirjakõver viitab, et investorid on kaotanud majanduse edasise kasvu osas usu.

Oluliselt on kerkinud ka 2-aastase võlakirja tootlus, kuid 10-aastase tootlusest see veel mööda läinud ei ole.

Teisalt on suurenenud 3-kuuliste ning 10-aastaste võlakirjade tootluste vahe ning on praegu pea 2%. Seega annab USA võlakirjaturg hetkel USA majanduseväljavaadete osas kaks vastandlikku signaali, märgib Reuters.

Allikas: http://www.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/

Muutuse sisu on tehniline, ütles Reutersile Medley Global Advisors strateeg Ben Emons. 3-kuulise võlakirja tootlus on tema sõnul madalam, kuna tulevad intressitõusud ei ole veel hinda sisse arvestatud, kuid tõus tuleb siis, kui keskpank intresse tõstab. 2-aastase võlakirja tootlus peegeldab tema sõnul hästi, kuhu USA keskpanga rahapoliitika järgmise kahe aasta jooksul liigub ning sealt loeb hetkel välja tugevama intresside tõusu.

2- ja 10-aastaste võlakirjatootluste pöördumine on eelnenud eelmisele kaheksale majandussurutisele ning eelmine kord, kui võlakirjakõver pöördus, oli 2019. aastal. Järgmisel aastal USA majandus langes, kuid languse tõi kaasa pandeemia.