Venemaa president Putin nõudis varasemalt vastuseks lääne sanktsioonidele, et "ebasõbralikel" riikidel tuleks tasuda gaasi eest rublades. Nüüd kavatsetakse rublade eest eksporditavate kaupade nimekirja aga veelgi laiendada.

Sinna kuuluksid näiteks nafta, teravili, väetised, kivisüsi, metallid ja muud olulised kaubad.

"Rublade eest eksporditavate kaupade nimekirja võidakse laiendada nafta, teravilja, metallide, väetiste, söe ja puidu ekspordile Euroopa Liitu," ütles Venemaa riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin kolmapäeval.

Küsimusele Volodini kommentaaride kohta vastas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov: "See on idee, millega tuleks kindlasti edasi töötada." Venemaa sõnul töötatakse neljapäevaks välja praktilised korraldused, kuidas välisfirmad saaksid gaasi eest rublades maksta. "Kui soovite gaasi, otsige rublasid," ütles Volodin Telegrami postituses.

Peskov lisas, et USA dollari roll globaalse reservvaluutana on juba viimastel aastatel löögi saanud ning Venemaa suurima ekspordihinna määramine rublades oleks "meie ja meie partnerite huvides".

Euroopa on seni keeldunud gaasi eest rublades maksmast. Seepärast käivitas Saksamaa ka energiavarustuse tagamiseks hädaolukorra plaani. Varajase hoiatamise meede oli ette nähtud selleks, et valmistuda Venemaalt lähtuvate maagaasivoogude võimalikuks katkemiseks või seiskumiseks.

Jaga
Kommentaarid