Sõnumi sisu on enamasti kõigil üks ja sama. Saajat teavitatakse, et ta on valitud osalise või täistööajaga tööle ning päevapalgaks lubatakse 30–160 eurot. Ealiselt sobivad isikud vanusevahemikus 20–50 aastat. Märgitakse, et vaja on pingutada. Seejärel on lisatud telefoninumber, kuhu Whatsappi kaudu sõnum saata. Twitteris on nii leedukad kui lätlased teavitanud, et ka nemad on selliseid sõnumeid saanud.

Politseinik Maarja Punak nõustus, et taoline SMS on jõudnud paljude inimesteni. Teisalt kinnitas ta, et õnneks ei ole ühtegi teadet selle kohta, et keegi oleks sellest sõnumist kahju saanud. "Kõigi selliste SMSide ja kirjade eesmärk on andmepüük, et saada ligipääsu kontol olevale rahale või isikuandmetele, mille saab hiljem rahaks teha," kirjeldas Punak.

Ta lisas, et eelkirjeldatud SMS pole ainuke, mis hetkel ringlemas on, mitmed inimesed on kahjuks petta saanud ka postipaki kohta teavitavast sõnumist. "SMS viib lingile, kuhu peab sisestama oma krediitkaardi info. Nõnda õnnestubki kelmidel inimeste raha ära võtta," kirjeldas Punak teist levinud petuskeemi.

Kui kellelgi peaks tulema taoline SMS või e-kiri, siis tuleb saatja blokeerida ning vajadusel pidada nõu veebipolitseinikuga.

Jaga
Kommentaarid