"Me kõik nägime tülgastavaid pilte Butšast ja teistest Ukraina piirkondadest, kust Vene väed hiljuti lahkusid. Eile edastasin president Zelenskõile oma kaastundeavalduse ja kinnitasin talle Euroopa Komisjoni täielikku toetust nendel kohutavatel aegadel," teatas Ursula von der Leyen.

Need julmused ei saa ega tohi jääda vastuseta, lisas Leyen. "Nende kohutavate kuritegude toimepanijad ei tohi jääda karistamata. EL on koos Ukrainaga moodustanud ühise uurimisrühma. Selle ülesanne on koguda tõendeid ja uurida sõjakuritegusid ja inimsusevastaseid kuritegusid Ukrainas."

Uus sanktsioonipakett koosneb kuuest sambast:

Esiteks kehtestatakse Venemaalt pärit kivisöe impordikeeld, mille väärtus on 4 miljardit eurot aastas. See kärbib Venemaa jaoks veel ühe olulise tuluallika.

Teiseks tuleb täielik tehingukeeld neljale peamisele Venemaa pangale, sealhulgas Venemaa suuruselt teisele pangale VTB. Need neli panka esindavad 23% Venemaa pangandussektori turuosast.

Kolmandaks, Venemaa laevade ja Venemaa juhitud laevade sissesõidukeeld ELi sadamatesse. Teatavad erandid hõlmavad olulisi kaupu, nagu põllumajandus- ja toidukaubad, humanitaarabi ja energia. Lisaks tehakse ettepanek keelata Venemaa ja Valgevene maanteetranspordiettevõtjate tegevus. See keeld piirab drastiliselt Venemaa tööstuse võimalusi oluliste kaupade hankimiseks.

Neljandaks kehtestatakse täiendavad sihipärased ekspordikeelud 10 miljardi euro väärtuses valdkondades, kus Venemaa on haavatav. See hõlmab näiteks kvantarvuteid ja täiustatud pooljuhte, aga ka tundlikke masinaid ja transpordivahendeid.

Viiendaks tulevad uued konkreetsed uued impordikeelud, mille väärtus ulatub 5,5 miljardi eurotni. Eesmärk on kärpida Venemaa ja tema oligarhide rahavooge, mis puudutavad otseselt tooteid puidust kuni tsemendini, mereandidest kuni viinani. Seda tehes sulgeme ka Venemaa ja Valgevene vahelised lüngad, täpsustas Leyen.

Kuuendaks võtab EL kasutusel mitmeid sihipäraseid meetmeid. Näiteks üldine ELi keeld Venemaa ettevõtete osalemisele liikmesriikide riigihangetes või igasuguse rahalise toetuse välistamine Venemaa avalik-õiguslikele asutustele, olgu see siis Euroopa või riigi tasandil.

Hetkel kohaldab neid sanktsioone üle 40 riigi. "Selge seisukoha võtmine ei ole oluline mitte ainult meie jaoks Euroopas, vaid ka ülejäänud maailma jaoks. Selge seisukoht Putini sõja vastu. Selge seisukoht tsiviilelanike massimõrva vastu ning selge seisukoht maailmakorra aluspõhimõtete rikkumise vastu," rääkis Ursula von der Leyen.

Jaga
Kommentaarid