Lääneriikide ulatuslikud sanktsioonid on hakanud mõjuma. Venemaa rahandusministeerium prognoosis märtsi eest 790 miljardi rubla (9,4 miljardit dollari) suurust energiatulu. Teisipäeval avaldatud andmed näitavad, et saadi aga 38 protsenti vähem, 488 miljardit rubla. Nafta- ja gaasitulud olid 216,4 miljardit rubla oodatust väiksemad.

Venemaa rahandusministeerium viitas oodatust väiksemale maagaasi ekspordile ja energiamaksu reeglite muutmisele. Riik ootab aprillis energiamüügist 798,4 miljardi rubla suurust lisatulu, see korvaks nende hinnangul senised kaotused.

Venemaa on juhtiv naftatarnija ja maailma üks suurimaid gaasieksportijad. Euroopa saab tavaliselt umbes 40% oma maagaasist Venemaalt. Tänaseks on EL ning teised lääneriigid Venemaa algatud sõja tõttu Ukrainas osaliselt tarnetest loobunud.

USA president Joe Biden on lubanud keelata Venemaa energiaimpordi. Euroopa Komisjon väidab, et hiljemalt enne aasta lõppu soovitakse vähendada ELi nõudlust Venemaa gaasi järele kahe kolmandiku võrra. Euroopa Liidu riikidest oli esimene Läti, kes vabastas end täielikult Vene gaasist.

Teisipäeval kehtestas Euroopa Nõukogu uued sanktsioonid Venemaale. Muuhulgas keelatakse ka Venemaalt pärit kivisöe import.

Jaga
Kommentaarid