Alates sissetungi algusest on lääs maksnud Venemaale kütuse eest 35 miljardit eurot. Ukraina on seevastu saanud Venemaa rünnaku kaitseks kõigest miljard eurot.

"Me peame aitama [ukrainlastel] end kaitsta. Oleme andnud Ukrainale miljard eurot. See võib tunduda palju, kuid miljard eurot on see, mida me maksame Putinile iga päev tema energia eest," ütles Josep Borrell.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen sõnas teisipäeval, et EL on koos Ukrainaga moodustanud ühise uurimisrühma. Selle ülesanne on koguda tõendeid ja uurida sõjakuritegusid ning inimsusevastaseid kuritegusid Ukrainas.

EL tahab järgmiseks aastaks vähendada oma sõltuvust Venemaa gaasist kahe kolmandiku võrra. Lisaks tehti teisipäeval ettepanek keelustada Venemaa kivisöe import. Loe uutest sanktsioonidest siit.

Kuigi Euroopa jätkab vähemalt hetkel Venemaa kütuse ostmisega agressori toetamist, on sanktsioonid osaliselt juba mõjuma hakanud. Venemaa rahandusministeerium prognoosis märtsi eest 790 miljardi rubla (9,4 miljardit dollari) suurust energiatulu. Teisipäeval avaldatud andmed näitavad aga, et saadi 38 protsenti vähem, 488 miljardit rubla. Nafta- ja gaasitulud olid Venemaale 216,4 miljardit rubla oodatust väiksemad.

Jaga
Kommentaarid