Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) andmetel on üheksas Euroopa riigis tuvastatud šokolaadi söömise järel salmonelloosi juhtumeid.

"Ebatavaliselt palju lapsi on haiglaravil viibinud. Mõnel on tõsised sümptomid, sealhulgas verine kõhulahtisus," ütles keskus uudisteagentuuri Reutersi andmetel.

Itaalia kondiitritoodete ettevõte Ferrero on võtnud tagasi mitu partiid Kinder Surprise'i šokolaadimune Hispaanias, Ühendkuningriigis ja Iirimaal. Ferrero ütleb, et meede on ennetav. Ettevõtte teatel ei olnud ükski Kinderi toode salmonella suhtes positiivne.

ECDC aga kinnitas, et alla 10-aastaste laste haigusjuhtumid olid seotud Kinderi munadega. Ei täpsustatud, kas haigusi põhjustasid ainult Ferrero tooted.

Šveitsi toiduainetetööstuse Nestle'i sõnul ei ole nemad ühtegi toodet tagasi kutsunud. Ka Lindt & Sprunegli ei ole teatanud ühestki tagasikutsumisest.

ECDC lisas, et uurimist jätkatakse koos Euroopa toiduohutusametiga (EFSA). Andmete kohaselt on hetkel üle Euroopa tuvastatud 134 salmonella juhtumit. Kõige rohkem juhtumeid on Ühendkuningriigis, kus 24 tunni jooksul kinnitati 63 kinnitatud juhtumit. Juhtumeid on tuvastatud ka Prantsusmaal, Iirimaal, Belgias, Saksamaal, Luksemburgis, Madalmaades, Rootsis ja Norras.

Kinderi kaubamärgi maiustused eemaldatakse Prisma lettidelt

Põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialisti Triinu Allika sõnul on hetkel teada, et kõnealuste toodete partiid on jõudnud müügile AS Prisma Peremarket kauplustesse, kes kõrvaldas vastavad partiid müügilt ja algatas ka nende tagasikutsumise tarbijalt. „Amet jätkuvalt kogub informatsiooni tagasi kutsumisele kuuluvate toodete kohta. Kõiki Eesti teadaolevaid maaletoojaid ja edasimüüjaid on juhtumist teavitatud. Juhul, kui veel tooted on jõudnud Eestisse, teavitab amet sellest jooksvalt," selgitas Allika.

AS Prisma Peremarket kutsub tagasi järgmiste toodete partiid:


„Juhul kui selgub, et teatud toodete partiid on jõudnud Eestisse, siis tuleb need müügilt eemaldada. Maaletoojad ja kauplejad peavad tooted tagasi kutsuma ka tarbijatelt," kirjeldas Allika. Selleks, et info jõuaks võimalikult paljude tarbijateni, on oluline, et maaletoojad korraldaksid vajadusel teavituse tagasikutsutud toodetest ka üleriigilise meedia vahendusel.

Euroopa toiduohutusamet on (EFSA) koos Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskusega (ECDC) koostamas haiguspuhangu kiirhinnangut. Eesmärk on kaardistada hetkeolukord ja aidata riikidel ühiselt leida puhangu nakkusallikas ja see eemaldada.

Selver müüb edasi

"Juhime tähelepanu, et kõnealune partii ja tagasikutsumine puudutab vaid Prismat," sõnas Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski. Selver ostab Mobecilt ja Mobec saab omakorda oma kauba teisest tehasest. Meile tulevad Kinderi üllatusmunad Poolast, mistõttu Selverit ei puuduta kõnealune teema, lisas Veski.

Salmonelloos on nakkushaigus, mida põhjustab salmonella bakter. Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis esinevad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset. See on kõige sagedamini toidumürgitust tekitav bakter. Salmonelloosi ennetamiseks tuleb täita isiku- ja toiduhügieeninõudeid. Salmonella kohta leiab rohkem ameti kodulehelt.

Tarbijatel, kes on kõnealustest partiidest endale tooteid soetanud, on õigus pöörduda kaebusega kaupleja poole, kust toode osteti.