Maailmapank prognoosib, et Venemaa sissetung Ukrainasse põhjustab Ida-Euroopas ja osades Aasia piirkondades suuremat majanduslikku kahju kui koronaviiruse pandeemia.

Maailmapanga kinnitusel on Ukraina sõjaolukord sulgenud pooled riigi ettevõtetest ja kärpinud eksporti. Panga asepresidendi Anna Bjerde sõnul vajab Ukraina viivitamatult suurel hulgal rahalist toetust. Pank on seni saatnud Ukrainale abi peaaegu 1 miljardi dollari ulatuses, lähikuudel on lubatud veel 2 miljardit dollarit.

Pank lisas, et Musta mere laevanduse sulgemine Ukrainast on katkestanud umbes 90% riigi teraviljaekspordist ja poole koguekspordist.

Maailmapank ennustab Ukrainale 45-protsendist majanduslangust. Sanktsioonidega pitsitatav Venemaa majandus peaks Maailmapanga ennustuse kohaselt tänavu kukkuma 11 protsenti.

Lisaks Venemaale ja Ukrainale langevad sel aastal majanduslangusesse prognooside kohaselt ka Valgevene, Kirgiisi Vabariik, Moldova ja Tadžikistan.

"Ukraina sõda ja pandeemia on taas kord näidanud, et kriisid võivad põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju ning lükkavad tagasi aastatepikkust sissetulekut inimese kohta ja arenguvõitu," ütles Maailmapanga Euroopa ja Kesk-Aasia peaökonomist Asli Demirgüç-Kunt.

Jaga
Kommentaarid