Andrei Illarionov nõustas Vladimir Putinit aastatel 2000–2005. Nüüd rääkis ta BBC saates Talking Business, et Putini meelekindlus säilib tänu ühtlasele energia eksporditulule, mis võimaldab tal sõda jätkata.

Illarionov ütles, et kui lääneriigid kehtestaksid nafta- ja gaasiekspordile tõelise embargo, siis lõpetaks Venemaa tõenäoliselt sõja kuu või paari jooksul. See on tema sõnul väga tõhus vahend, mis on endiselt lääneriikide valduses.

Energiaeksport päästab Venemaa hävingust

Selle aasta prognooside kohaselt kahaneb Venemaa majandus kuni 15%, mis tuleneb lääne poolt kehtestatud sanktsioonidest ja ettevõtete lahkumisest Venemaalt. Illarionov ennustab, et Venemaa pääseb täielikust hävingust just tänu ekspordi, eriti energiaekspordi tõttu.

Eksport moodustab enam kui veerandi Venemaa majandusest. Rahvusvahelise energiaagentuuri hinnangul moodustab Venemaa osa 45% Euroopa Liidu gaasiimpordist.

"Iga kahe ja poole päeva järel tuleb Putini taskutesse miljard eurot. See on Putinile äärmiselt kasulik, et ta jätkaks oma süsteemi töös hoidmist ja sõja rahastamist," ütles Illarionov BBC-le. "Kui see valuutavoog katkeb, peab Putin oma poliitika ümber mõtlema, sest tal ei ole palju ressursse edasise agressiooni rahastamiseks."

Jaga
Kommentaarid