Alates sõja algusest on Euroopa Liit kehtestanud ulatuslikke sanktsioone. Seni Venemaalt nafta impordile embargot ei ole. Saksamaa välisministri Annalena Baerbocki sõnul võib see peagi muutuda. Sellest lähtuvalt kavatseb EL-i Komisjon lõpetada igasuguse fossiilse energia impordi, ütles Baerbock enne EL-i välisministrite nõukogu kohtumist Luksemburgis.

Ka tema Iiri kolleeg Simon Coveney kinnitas Luksemburgis, et EL-i Komisjon töötab välja Venemaa-vastase naftaembargo üksikasju, mis võib olla osa võimalikust järgmisest sanktsioonide paketist. Ta loodab, et EL-i 27 liikmesriiki jõuavad selles võimalikult kiiresti kokkuleppele.

EL-i riikide välisministrid kohtuvad Luksemburgis, et arutada täiendavaid toetusvõimalusi Venemaa poolt rünnatud Ukrainale. Lisaks võimalikule naftaembargole käib jutt ka EL-i välispoliitika juhi Josep Borrelli ettepanekust eraldada veel 500 miljonit eurot relvade ja muu sõjalise varustuse tarnimiseks.

Borrell viibis eelmisel reedel Ukraina pealinnas Kiievis koos Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, et kinnitada riigi valitsusele ja rahvale EL-i täielikku solidaarsust. Borrell andis seepeale mõista, et näeb vajadust täiendavate sanktsioonide järele Venemaa energiasektori vastu, tuues näiteks nafta. Mõttekoja Bruegel hinnangul tarbitakse EL-is iga päev endiselt Venemaa naftat ligikaudu 450 miljoni euro väärtuses.

Jaga
Kommentaarid