Järelevalve vajalikkus


Kõige lihtsama võrdluse järelevalve vajalikkusest saab tuua ehitussektorist. Kindlasti on igaüks meist sattunud lugema ehitusobjektide suuri plakateid, millel on muu hulgas kirjas järelevalve tegija. Tegemist on juba enesestmõistetavaks kujunenud praktikaga, mis aitab tagada, et tellija saaks oma raha eest kvaliteetse teenuse, ehitus kulgeks projekti järgi ja hoonet oleks tulevikus ohutu kasutada. Tegemist ei ole enam pelgalt riiklike ja suurte objektide pärusmaaga, vaid päris tihti kaasatakse ka eramajade mahukamatel töödel järelevalve tegija. See annab kindluse ja meelerahu.

IT-süsteemide arendamisse ei maksa suhtuda vähem tõsiselt kui maja ehitamisse. Tänapäeval on paljudel ettevõtetel elementaarseks toimimiseks vajalik, et erinevad IT-osised toimiksid omavahelises koostöös veatult. Iga tõrge võib tähendada saamata jäävat tulu, rahulolematuid kliente ja halvemal juhul töö pikemaks ajaks seiskumist. Kui väiksemad ettevõtted tulevad toime oma tegevuses valmislahenduste kasutamisega, näiteks Office 365 või Dropbox, siis paljudel juhtudel nõuab ettevõtte eripära teatud rakenduste väljatöötamist. Tihti soetatakse ka kalleid seadmeid, mis pole aga asjakohaselt seadistatud ega tee tööd „täie raha eest“, spetsialisti käe all saab seegi probleem lahenduse ja saavutatakse maksimaalne tulemus.

Olgu see siis rakenduse väljatöötamine, turvaseadmete paigaldamine või hoopis uue kontori IT-võrgu ehitus, eksperdi pilk kulub ära igal juhul. Infotehnoloogia üha suurenev mõju kõigi valdkondade arengule on toonud kaasa selle, kus IT-arenduste üksikasjad on tihti keerukad täielikult mõista ka kogenud ekspertidele. Ootamatuid üllatusi võib tuua isegi IT-võrgu ehitus, kus ühe või teise seadme kasuks otsustamine tähendab põhimõttelist valikut kogu ülejäänud arvutipargi spetsiifika kohta.

Pettuseid esineb kahetsusväärselt palju


Kahjuks tegutsetakse IT-sektoris pideva alamehitatuse tingimustes, mis tähendab, et löögile pääsevad kõiksugu omadustega isikud, kes vähegi mingit töölõiku valdavad. Sealhulgas mõnikord ka alltöövõtjate töövõtjatena, mis hajutab vastutust veelgi. Seetõttu oleme süsteeme auditeerides tuvastanud, kuidas tehtud tööde käigus on töövõtjad kasutanud odavamaid komponente kui need, mille eest tegelikult maksti; paigaldanud tarkvaraliselt vananenud versioone; uute seadmete asemel paigaldanud kasutatuid jne.

Leidub ka vastupidiseid näiteid, kus IT-süsteemid on üles ehitatud liiga suure varuvõimsusega, mida ei hakata tarbima ka kahekümnekordse töökoormuse kasvu korral. Mõlemal juhul tähendavad sellised pettused tellijale kümnetesse, kui mitte sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat kahju.

Efektiivne rahakasutus ja meelerahu


CleverIT Systemsi spetsialistid on teinud sadu IT-süsteemide auditeid, kus olulisel määral esineb märkuseid, mida saanuks vältida õigel ajal välise eksperdi kaasamisega. Just sellistele kogemustele tuginedes oleme eri suuruses ettevõtete ja organisatsioonide jaoks välja töötanud IT-arenduste järelevalve.

Tegemist on eeskätt garantiiga kogu projekti efektiivseks rahakasutuseks, kuid teisalt olulise meelerahu tagajaga. Väline pool aitab hoida paigas soovitud fookust ning lihtsustada töö tegija ja tellija vahelist suhtlust spetsiifilistes IT-valdkonna aspektides. Järelevalve ei hõlma ainult tehniliste küsimuste lahendamist, vaid sisaldab ka kogu vajaliku dokumentatsiooni kontrollimist.

IT-arendusi planeerides on tark juba eos kaasata ka järelevalve. See tagab, et kasutusele võetavad IT-uuendused hakkavad reaalselt tööle ja teenivad eesmärki, milleks neid planeeriti.

Jaga
Kommentaarid