Juustu- ja piimatoodete tootja Valio lahkub täielikult Ukraina vastu sõja alustanud Venemaa turult. Tehinguga läheb Valio Venemaa personal üle Velkom Gruppi. Pooled otsustasid tehingu väärtust mitte avalikustada.

Tehing hõlmab kõiki Venemaa operatsioone ning Ershovos asuvat sulatatud juustu vabrikut. Ka Venemaal müüdud ja toodetud Viola kaubamärgi sulatatud juust on osa tehingust. See tähendab, et uuel omanikul on võimalus jätkata Viola sulatatud juustude tootmist ja müüki Venemaal.

Valio kaubamärki saab Venemaal kaupluste riiulitel näha seni, kuni pakendimaterjalid on ammendunud ja toodete säilivusaeg on lõppenud. Ostja peab üleminekuperioodi raames lõpetama Venemaal tehingusse mittekuuluvate kaubamärkide müügi hiljemalt aasta lõpuks.

2020. aastal oli Valio netokäive Venemaal 87 miljonit eurot ja moodustas ligikaudu 5 protsenti Valio ülemaailmsest, umbes 1,8 miljardi euro suurusest netokäibest.

Valio ekspordib tooteid üle maailma umbes 60 riiki. Valio rahvusvahelise tegevuse ja ekspordi koguväärtus on umbes 750 miljonit eurot aastas, mis teeb umbes 40% Valio kogu netokäibest.

"Venemaa rünnak Ukraina vastu muutis meie tegevuse jätkamise Venemaal võimatuks nii eetilisest kui ka ärilisest seisukohast. Venemaalt lahkumine on selles olukorras osutunud keeruliseks pidevalt muutuva seadusandluse ja vastastikuste sanktsioonide tõttu. Oleme kogu kevade jooksul otsinud lahendusi ja sobivat ostjat. Tehinguga lõpetame selle protsessi ja meie tegevus Venemaal lõpeb," ütles Valio tegevjuht Annikka Hurme.

Eesti Valio on 1992. aastal asutatud üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid, mis toodab ja turustab peamiselt Kesk - ja Lõuna-Eesti farmide piimast valmistatud värskeid piimatooteid ja juustusid. Valio Eesti tehased asuvad Valmaotsa külas Tartumaal ning Võru linnas.