Vaatamata keerulistele oludele majanduses jätkab arendaja ajaloolise ja mastaapse tööstuskvartali taaselustamist. Sel aastal valmib Volta Residentside kolm uut kortermaja ning järgmise aasta alguses lisandub veel kolm, kokku 148 korteriga. Kogu kvartali parkimine viiakse maa alla.

„Volta kvartal on Endoveri seni suurim ja mahukaim projekt, mille loomine kestab veel hea mitu aastat. Täna kimbutavad turuosalisi tarneraskused ja muutlikud sisendhinnad, kuid oleme suutnud neid protsesse juhtida," ütles Endoveri juhatuse liige Robert Laud. „Vaatamata erinevatele kriisidele on nõudlus kinnisvara järele kiiresti taastunud, mille üheks oluliseks katalüsaatoriks on hirm inflatsiooni ees. Suur osa Voltasse loodavatest pindadest on Tallinnas haruldased ning erilistesse lahendustesse on inimesed nõus panustama. Inimesed hindavad enim terviklikult planeeritud keskkondasid," rääkis Laud.

„Põhja-Tallinnas hinnad langemas ei ole. Vaadates, millised arengud linnaosa ees ootavad, on nõudlus ja hinnad siin jätkuvas kasvutrendis. Volta Residentsides on tänase nurgakivi asetamise hetkeks müüdud juba 60% pindadest. Need, kes ostsid 2015. aastal korteri Volta kvartali esimesse hoonesse, on tänaseks oma panuse kahekordistanud," sõnas Robert Laud. „Põhja-Tallinnasse investeerimine on jätkuvalt tark tegu. Volta ja Noblessneri kõrval tulevad siia peagi veel mitmed terviklikud elu- ja ärikvartalid nagu Krulli, Manufaktuuri, Bekkeri kvartal ja Patarei Merekindlus, mis annab piirkonnale tervikuna suure potentsiaali ja lisaväärtuse," lisas Laud.

Voltas nähakse pikaajalist investeeringut ka välismaalaste poolt

„Volta kvartal kerkib kohale, kus on pikalt seisnud tsaariaegsete ehitiste mahajäetud varemed. Kui me vaatame kui palju on rohkem kui sajand tagasi ehitatust alles, siis näeme, et need varemed ei ole üksnes suursugused, vaid ka väga vastupidavad," lausus Põhja-Tallinna linnaosavanem Manuela Pihlap. „See eelnevate põlvkondade väärikas pärand on ühtlasi kohustus - kohustus, et me tänapäeval ehitataks sama hästi, vähemalt sama maitsekalt ja vastupidavalt kui suudeti seda enne Esimest maailmasõda. Kuid veel tähtsam on, et nende ehitiste juurde tuleks taas elu, sest ilma eluta seinte vahel ja tänavail ei püsi ka parim ehitis," lisas Pihlap.

Coop Panga juhatuse liige ja äripanganduse juht Arko Kurtmann tunnustas Endoveri pikaaegset edukat tegutsemist kaasaegsete ja jätkusuutlike elamispindade arendamisel. „Oleme Coop Pangas veendunud, et kes mõtleb suurelt, see ka teeb suurelt ja Endover on selle heaks näiteks. Voltasse mitte ainult ei ehitata maju, vaid kogu see kvartal kujundab elustiili ja loob paremat elukeskkonda ning seeläbi ka paremat Tallinna linna," sõnas Kurtmann. Ta lisas, et kiiresti arenev Coop Pank näeb Endoveris head partnerit, kellega koos kasvada ja see viis ka eksklusiivse arenduse finantseerimiseni.

Volta kvartali arendus- ja ehitusdirektor Uku Tint lausus, et Volta kvartalisse ostetakse kortereid nii koduks kui investeeringuks, ostjateks on nii eestlasi kui teisi rahvusi. „Voltat peetakse heaks pikaajaliseks investeeringuks ka välismaalaste poolt. Ukraina sündmused ei ole seda seisukohta muutnud. Kõrge huvi on ka äripindade vastu ning seda eelkõige majutuse ja teeninduse funktsiooniks, aga ka kaubanduseks ja büroodeks. Ärid, kellel Põhja-Tallinnas veel asukohta ei ole, soovivad siin aegsasti positsioonid sisse seada," märkis Tint.

Volta Residentside majad on esimesed uusehitised Volta kvartalis ning neid iseloomustab mitmekesisus, valikus on nii 1-4toalised korterid kui ka sisekorrustega loftid ja eksklusiivsed penthouse kortereid, millel on vaated merele ja vanalinnale. Läbi kahe korruse maa alla rajatavas parklas on 230 parkimiskohta nii autodele kui mootorratastele, vabastades kvartali tänavad parkivatest autodest. Lisaks kuulub hoonete juurde kokku neli jalgrataste hoiuruumi. Kokku luuakse Volta kvartalisse 1360 parkimiskohta.

15 minuti linna kontseptsioon

Volta Residentside arhitektid said muuhulgas inspiratsiooni ka legendaarsest Volta vahvlimasinast. Uusehitiste arhitektuur on sobitatud ajaloolise industriaalse kvartaliga, mille moodne minimalistlik vorm on kombineeritud ajatu telliskivifassaadiga, mida võimendavad eritellimusel valmivad maast laeni ruudustatud aknad ning dekoratiivsete piiretega rõdud. Hooned paiknevad Volta sisekvartalis loodavate Uus-Volta ja Mootori tänavate ääres.

Korterite suurused on vahemikus 29-127 m² ja keskmine ruutmeetri hind on umbes 4500 eurot. Lagede kõrgus on kuni kolm meetrit ja loftidel kuni 5,4 meetrit. Hoonetel on A-energiaklass, päikesepaneelid, kõrge UV-faktoriga aknaklaasid, loftidel jahutusüsteem, elektrirataste laadimispunkt ning kõrge kvaliteediga siseviimistluslahendused. Volta Residentside arhitektuurilahenduse on loonud KoKo arhitektid, interjööri Maarja-Linda Taur ja Aet Piel, ehituse peatöövõtja on Metropoli Ehitus ja finantseerija Coop Pank.

Arendaja poolt on planeerimisel ka kvartali järgmised etapid. 1900. aastast pärit Volta peamaja on plaanis rekonstrueerida väärikateks luksuskorteriteks. Tööstuse tänava äärest algavale massiivsele paehoonele lisatakse juurde kõrghooned, mis oma põneva arhitektuuriga hakkavad lisaks elupindadele pakkuma ruume toitlustus-, teenindus- ja kaubandusettevõtetele - neist saab Volta kvartali maamärk.

11 hektari suurusele endise Volta tehase territooriumile kerkib tervikliku mikroinfrastruktuuriga kvartal kokku 29 hoonega, millest 2 on juba valmis. Kvartalit hakkab iseloomustama 15 minuti linna kontseptsioon ehk elanikele on kõik eluks vajalik 15minutilise rattasõidu või jalutuskäigu kaugusel. Sellist töö- ja elukoha ning ühiskondliku taristu samasse piirkonda toomist ehk WoHo (Work and Home) ideed on edukalt viljeletud eelkõige maailma suurlinnades. Juba mõne aasta pärast leiab kvartalist isikupäraseid äripindasid nii büroodeks, toitlustuseks kui teeninduseks. Voltasse on planeeritud ka lasteaed, toidutänav ja vaba aja veetmise võimalused erinevatele vanuserühmadele nii siseruumides kui suurel kõrghaljastusega pargialal.

Endoveri 2021. aasta müügitehingute maht oli üle 300 korteri kokku 66,9 miljonit euro väärtuses, mis on Tallinna elamuarenduse turu üks tippmahtusid.

Volta kvartali faktid:

- detailplaneering hõlmab 11,25 ha

- arendusmaht 142 000 m²

- elupinnad 90 000 m² ja äripinnad 52 000 m²

- valmib aastaks 2025

Endoveri arendusmahud Volta kvartalis:

- hooneid kokku 29, sh 2 juba valmis

- Korterite arv 755

- parkimiskohti üle 1360, lisaks rattaparklad

- lasteaed ja 15 000 m² suurune pargiala

- 2025 elab ja töötab kvartalis ligi 3000 inimest

Jaga
Kommentaarid