Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen ütles 4. mail, et Euroopa Komisjon peab kuuenda sanktsioonide paketis vajalikuks keelata Euroopas ära kogu Venemaa nafta import. Ta möönis siiski, et mitmetele Euroopa Liidu liikmesriikidel ei ole seda sammu lihtne astuda, kuna sõltuvus Venemaa gaasist on niivõrd suur, kuid EL "peab lihtsalt selle valiku langetama".

"Teeme ettepaneku keelustada Euroopas kogu Venemaa nafta. See on täielik keeld Vene Föderatsioonist meritsi ja torujuhtmete kaudu tarnitava nafta, toor- ja rafineeritud nafta impordile," ütles ta.

Ungari peaminister Viktor Orban on aga sõnanud, et nemad on vastu EL-i esialgsele ettepanekule keelustada Venemaa nafta, öeldes, et see on võrdne "tuumapommi" heitmisega tema riigi majandusele. Samuti lisas ta, et soovib naftakeelule viieaastast erandit.

Nüüd ongi Euroopa Liit läinud lahenduse peale teha kolmele riigile piiratud ajaga erand. Kõik ülejäänud liikmesriigid peaksid aga keelu vastu võtmise puhul Venemaa naftast loobuma hiljemalt tänavuse aasta lõpuks.

Jaga
Kommentaarid