Venemaa avaldas reedel üksikasjaliku nimekirja lääne autotootjate, tehnoloogia- ja moeettevõtete kaupadest, mille valitsus lülitas niinimetatud paralleelimpordi kavasse, vahendab Reuters. Venemaa, kes seisab Ukraina sõja tõttu aastakümne sügavaima majanduskriisi ees, proovib toetusmeetmetega suuremat krahhi ära hoida.

Riigi jaemüügisektor on pärast lääneriikide ulatuslikke sanktsioone täbaras seisus. Tuntud kaubandusettevõtted, nagu H&M, Apple ja Nike, ei jätka enam oma tegevust Ukrainale sõja alustanud riigis. Venemaa nii lihtsalt lääne kaupadest veel loobuda ei taha, mistõttu teatati märtsis paralleelimpordi süsteemist, millega lubataks tuntud välismaiseid kaubamärke riiki importida ilma omanike loata.

Reedel Venemaa valitsuse avaldatud nimekirjast leiab kõigi suuremate välismaiste autotootjate ning tehnoloogiagigantide, nagu näiteks Apple'i ja Cisco tooteid. Lisaks on Venemaal pikk loetelu rõivamarke, mida hakatakse riiki sisse tooma. Nimekiri on kirju: sealt leiab nii autojuppe, ehitusmaterjale kui ka kosmeetikat, elektriseadmeid ja tekstiili.

"Paralleelimport ei tähenda luba importida Venemaale võltsitud kaupu ja neid ringlusse lasta. Tooted peavad olema seaduslikult turule toodud," ütles Venemaa kaubandusministeerium oma avalduses. Üks nimekirja koostamise põhimõtteid oli kaitsta kodumaiste tarbijate huve osta nende välismaiste ettevõtete tooteid, kes lahkusid Venemaa turult "ebasõbralike" riikide kehtestatud sanktsioonirežiimi tõttu, teatas ministeerium.

Paralleelimporti ei tohiks võrrelda musta turuga, sest tolliteenuste eest makstakse ja saadetised on Venemaa seisukohast seaduslikud, ütles Venemaa otseinvesteeringute fondi endine peaökonomist Dmitri Polevoi. "Lääne ettevõtted ei saa sulgeda oma silmi selle ees, et nende tooted jõuavad ikkagi Venemaale," lisas Polevoi.

Venemaalt on praeguseks lahkunud üle 500 ettevõtte. Rõivamarkidest on tuntuimad Puma, H&M, Levi's, Prada, adidas, Jaguar, Nike jne. Autotootjatest on lõpetanud Venemaal osaliselt või täielikult tegevuse Mercedes-Benz, Škoda, Jaguar, Ford, Bentley ja teised. Loe pikemat nimekirja siit.

Jaga
Kommentaarid