Loomemajanduse koostööpäeva Tartus juhtis Vaido Mikheim Startup Estoniast ning päeva juhatas ettekandega sisse Andres Kuusik, Tartu Ülikooli neuroturunduse labori asutaja. Päeva ülesehitus oli lihtne: enne lõunat said ettevõtjad ja teadlased üksteisele tutvustada enda uurimisvaldkondi ning -probleeme ning pärast lõunat sai igaüks valida, kellega juttu edasi jätkata ning kontakte vahetada.

„SekMo ehk sektorite vaheline mobiilsus on toetusmeede, mille abil era- või avaliku sektori asutused saavad tööle võtta vähemalt magistrikraadiga teadlase rakendusuuringu või tootearendusprojekti kavandamiseks ja läbiviimiseks," selgitas Viktor Muuli Eesti Teadusagentuurist. „Et aga kaks osapoolt ka päriselt teineteist leiaksid, lõime koostöös EAS-iga uue üritustesarja, milles esimesel korral tõime kokku energeetika ja keemia ning nüüd loomemajanduses tegutsevad ettevõtted ja teadlased."

Ürituse vastukaja oli vägagi positiivne. „Koostööpäev lõi avatud suhtlemisele parima pinnase, millelt siis juba koostööks vajalikud huvipunktid kenasti välja joonistusid," ütles Ailet Õis-Saar, OÜ Sutu kaasasutaja ja arendusjuht. „Läksin üritusele ootustega, et leian eest toetava õhkkonna ja kaasamõtlevaid spetsialiste ning ei pidanud kummaski järeleandmisi tegema."

Mõelmal üritusel osalenud Tartu Ülikooli mikro- ja nanooptika kaasprofessor Siim Pikker nõustus: „Minule on senised SekMo koostööpäevad vägagi huvipakkuvad olnud. Saab luua uusi kontakte, kaardistada ettevõtete muresid ja ise, enda teadmiste baasil, võimalikke lahendusi välja pakkuda." Pikker loodab, et ideed ka läbi aktiivse koostöö päris reaalseks probleemilahenduseks saavad ning arvab, et koostööpäevad on kindlasti abiks ettevõtete ja teadlaste tihedama suhtlemise tagamisel.

Sekmo toetus katab 25%-70% teadlase tööjõukuludest, olenevalt ettevõtte suurusest ning muudest faktoritest. Toetud aitab avardada teadlase töö- ja arenemisvõimalusi vahetus koostöös teiste valdkondade asutustega. Teisalt soodustab see teadus- ja arendustegevust ettevõtlussektoris, et suurendada ettevõtte konkurentsivõimet ja muuta selle tegevust efektiivsemaks.

Kolmas SekMo koostööpäev toimub 31. mail Tallinnas, Estonia teatri restoranis. Sel korral on teemadeks robootika, tehisintellekt ja IKT. Ürituse töökeel on inglise keel, kuna Eestis õppivate ja töötavate välisteadlaste huvi ürituse vastu on suur.