Saabunud kevadisel ajal on hea astuda esimene samm jätkusuutlikuma elu poole. Olgu selleks siis auto asemel ratta kasutamine, poest pakendivabade toodete valimine või oma taimekasvatusteekonna alustamine.

Kompostrisse, mitte prügimäele

Lihtne esimene samm keskkonda panustamiseks on soetada komposter. See aitab likvideerida aias ja köögis tekkivad taimsed jäätmed ning muudab need ideaalseks looduslikuks väetiseks.

On24 Sisustuskaubamaja valikus olevad kompostrid on valmistatud vastupidavast UV- ja ilmastikukindlast plastist ning on saadaval eri suurustes, lõpetades 900-liitristega. Enamikul kompostritel on allosas praktiline luuk, mille kaudu saad valminud väetise mugavalt taimedele viia.

Komposter Keter Deco alusega 340 l – soodushind püsikliendile –10%. Vaata lähemalt.

Suletud kompostikast hoiab sooja ja kaitseb ebameeldiva lõhna levimise eest. Komposteerumiseks vajalik õhk jõuab jäätmeteni ventilatsiooniavade kaudu. Kompostrikasti põhi on lahti, et vihmaussid pääseksid appi komposti tekitama. Ebameeldivate näriliste eest aitab kaitsta kompostri alusvõrk.

Komposteerija meelespea

Kompostrisse sobivad kõik taimsed jäätmed. Näiteks niidetud muru, umbrohi, närtsinud lilled, kartulikoored ning roiskunud puu- ja köögiviljad. Kuid sealjuures tasuks vältida banaani-, arbuusi- ja tsitruseliste koorte lisamisest komposti, sest need sisaldavad kemikaale ja lagunevad halvasti. Hoiduda tuleks ka haigete taimede ja umbrohuseemnete sattumisest komposti hulka: näiteks mädanenud õunad kannavad taimehaigusi.

Kompost tuleks laduda kihiti ja kihtide vahele lisada mulda, mis soodustab komposteerumist. Komposti materjal peaks olema peenestatud, sest liiga suured osad muudavad selle hõredaks ja kuivaks. Kuid liigne kuivus ei lase temperatuuril tõusta ja protsessil korralikult toimida. Liiga kuiva komposti võib niisutamiseks kasta sooja veega.

Liiga märg kompost hakkab aga mädanema. Õhulisuse tagamiseks võib lisada turvast, põhku või peenestatud oksaraage. Komposti on soovitatav aeg-ajalt segada: see tagab ühtlasema ja kiirema lagunemise.

Foto: Adobe Stock

Valminud kompost on maitsvaim looduslik väetis sinu taimedele aias, kasvuhoones või taimekastides.

ON24 Sisustuskaubamajast leiad kõik vajaliku aias toimetamiseks.

Jaga
Kommentaarid