Poola peaminister Morawiecki teatas pühapäeval toimunud energiakohtumisel, et söest sõltuv riik kavatseb minna üle taastuvatele energiaallikatele ja tuumaenergiale, vähendades samal ajal nafta- ja gaasitarned Venemaalt ja mingil hetkel ka Araabia riikidest.

"Aga kas me peaksime maksma Norrale gaasi eest hiiglaslikku raha – neli või viis korda rohkem, kui me aasta tagasi maksime? See on haige," ütles ta. "Norra peaks neid liigseid kasumeid jagama. See ei ole normaalne, see on ebaõiglane. See on kaudne kasu saamine Putini poolt alustatud sõjast," ei hoidnud peaminister Bloombergi teatel tagasi.

Tänavu valmib Poola ja Norra vahel gaasijuhe, mis peaks aitama asendada Venemaalt pärit kütust. Venemaa ja Poola vahelised gaasivood katkestati eelmisel kuul pärast Poola keeldumist tasuda energia eest rublades.

Poola näeb oma gaasivajaduse suurenemist umbes 50 protsendi võrra käesoleval kümnendil, kuna riigi energiafirmad ehitavad vananevate söeküttel töötavate üksuste asemele uusi elektrijaamu.

Kokkulepe Norra ja Taaniga Põhjamereühenduse ehitamiseks oli otsustava tähtsusega Poolas valitseva erakonna õiguspoliitika jaoks, mille eesmärk on katkestada energiasidemed Venemaaga.

Jaga
Kommentaarid