Konkurss „Ettevõtluse auhind" toimub EASi ja KredExi ja Eesti Tööandjate Keskliidu eestvedamisel. Parimad ettevõtted selgitatakse välja kuues kategoorias: aasta eksportöör, aasta uuendaja, aasta välisinvestor, aasta pereettevõte ja sel aastal esmakordselt ka aasta kestliku ettevõtte kategoorias.
EASi ja KredExi ühendasutuse juhi Lauri Lugna sõnul on tänavu kaks olulist uuendust. „Esiteks tunnustame uue kategooriaga kõiki kestlikule arengule panustavaid ettevõtteid ning teiseks saab esmakordselt ettevõtteid ka nomineerida. Näiteks, kui sa töötad ettevõttes, kelle tegevust tuleks kindlasti eeskujuks tuua, siis on kõigil selleks võimalus olemas," kinnitas Lugna ning kutsus kõiki seda võimalust kasutama.

„Ettevõtjate jaoks on viimased kolm aastat olnud heitlus väga tormistel lainetel. Selleks, et nina veepeal hoida ja horisont silme ees, peab palju pingutama. Samas näeme tööandjate esindusorganisatsioonina, et innovaatilisi ja kiirelt kohanevaid ettevõtteid on Eestis enam, kui laiem avalikkus teab. Tõstame nad konkursiga rohkem esile, et meil oleks põhjust uhkust tunda," ütles Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.

Eelmisel aastal võitis aasta ettevõtte tiitli Chemi-Pharm, kes oli parim ka aasta innovaatori kategoorias. Veel olid võidukad: SRC Group (aasta eksportöör), Nõo Lihatööstus (aasta pereettevõte), ElectroAir (aasta disaini rakendaja) ja Ensto Ensek (aasta välisinvestor) ja Lee Restoran (aasta turismiedendaja).

Eesti ettevõtete konkurentsivõime edetabelit koostab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda. Konkursi raames koostatakse ettevõtete üldine konkurentsivõime paremusjärjestus ettevõtete majandusnäitajate põhjal ning lisaks valdkondlike edetabelite koostamisele selgitatakse parimad välja ka ettevõtte suuruse arvestuses. Konkursi metoodika on välja töötanud Eesti Konjunktuurinstituut.

"Ettevõtluskonkursist osavõtmine annab võimaluse saada asjakohast tunnustust, mis omakorda annab enesekindluse ja teadmise, et tehakse õiget asja ning, et omas valdkonnas ollakse edukad," Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Ta rõhutas, et ettevõtjate tehtava töö märkamine, ning selle mõju ja tähtsuse esiletoomine võimaldab inspireerida ka ettevõtlikke inimesi, kes veel ettevõtlusega alustanud ei ole. „Märgake ettevõtjaid enda ümber ning julgustage neid konkursil osalema," ütles Palts.

2021. aastal olid konkurentsivõime edetabeli parimad: Eesti Gaas (konkurentsivõimelisim suurettevõte), Kapitel (konkurentsivõimelisim väike- ja keskmine ettevõte) ning Kirkmayer Industries (konkurentsivõimelisim mikroettevõte).

Kandideerimine ja nomineerimine on avatud 3. juulini 2022.