Riia on võtnud nüüd omaniku suhtes aga jõulise hoiaku: äsjase otsusega kohustatakse Toomas Tooli alustama kuu aja jooksul maja kordategemist ning selle poole aastaga lõpetama!

Vastasel korral teeb maja korda linn ise ning esitab omanikule arve.

Arve maksmata jätmise puhul antakse see aga üle kohtutäituritele, kes võivad uhke juugendmaja sundmüüki panna.

Marijas iela arhitektuurimälestis

Läti ajaleht Tšas kirjutab, et Riia raudteejaama vahetus läheduses, aadressil Marijas 6 olev juugendstiilis maja, mis 15 aasta eest tagastati omanikule, on sellest ajast peale rohelise võrguga kaetud ja ükskõiksuse tõttu tondilossiks muutnud. Hoone ümber toimuv võib luua pretsedendi, kui Riia võimud peaks 28. oktoobri ühehäälse otsuse põhjal paljukannatanud maja lõpuks hoolimatult omanikult võõrandama.

Väljaanne märgib, et üle saja aasta tagasi, 1905. aastal ehitatud maja, oli minevikus esinduslik juugendstiili musternäide, kuid nüüd on temast saanud üks Riia kesklinna määrivaid häbiplekke. Ka on omanike ükskõikne suhtumine muutunud varisemisohus oleva hoone ohtlikuks kõnniteel liikuvatele jalakäijatele.

Marijas ja Elizabetes tänavate nurgal asuv hoone tagastati märtsis 1994 Siberist etnilisele kodumaale saabunud lätlannale. Avastanud, et Nõukogude aja lõpus hoones tegutsenud kooperatiivide poolt on maja kogu sisustusest — unikaalsed uksed, ahjud-kaminad jms — tühjaks veetud ning sellest on alles vaid välisseinad ning kandvad konstruktsioonid, otsustas rahatu vanaproua selle poolteist kuud hiljem maha müüa.

Riia deposiitpangaga seotud värsked omanikud üritasid alguses püüdlikult kindlustada paljaks röövitud arhitektuurimälestise terviklikkust ja säilimist, kuid koos panga likvideerumisega kadusid ka rahalised vahendid.

Püüdmatu fantoom Tool

1998. aastal tuleb mängu loo peategelane — äridega Lätis seotud Eesti ärimees Toomas Tool (pildil), kelle huvi ajaloolise maja saatuse vastu paraku koos selle soetamisega kadus. Mõned aastad pärast ostu müüs tema riialannast äripartner Tatjana Jakobsene-Andersone oma osaluse ukrainlanna Ljudmilla Baumanele.

Baumane volitatud esindaja, kes andis oktoobri alguses kinnisvaraametis seletusi, kinnitusel on probleemid maja ekspluatatsiooniga tekkinud kaasomanik Toomas Tooli tõttu, kes väldib igasuguseid maja renoveerimise otsuse vastuvõtmist puudutavaid kontakte.

Samuti pole ärimees näole andnud ka ajalehe kuulutuste rubriigis ilmunud kohtumispalve peale. Ega reageerinud ka ettepanekule müüa miljoni lati eest oma osalus, mis annaks võimaluse alustada ajaloomälestises hädavajalike remonttöödega. Ka väldib Tool Riia võimude kutseid kohtuda.

Äripartnerid nii siin kui ka seal pool piiri iseloomustavad Tooli kui nähtamatut miljonäri. Mees kellele kuulub muu hulgas Tukumsi piimatööstus ja Jaunpilsi linnuvabrik, on Läti suurima ajalehe Diena arvates üleüldse Baltikumi kõige rikkam inimene. Seetõttu on Tšasi ajakirjanikul raske mõista, miks mees käib nii ükskõikselt oma kinnisvaraga Lätis ja ka Eestis ümber.

Tänud punasele kukele

Pärast 19. septembril hoones puhkenud järjekordset tulekahju on Riia võimud võtnud Marijas 6 oma südameasjaks. Tool aga ignoreerib talle äriregistri aadressile saadetud Riia linnaisade kutseid. Samal ajal ähvardab maja nurgatorni iga päev üha rohkem kokkuvarisemine.

Kuu aja jooksul on Riia kinnisvaraamet astunud väga lühikese ajaga drastilisi samme hoone päästmiseks ning 28. oktoobri määrusega kohustatakse Tooli alustama kuu aja jooksul maja korda tegemist ning selle poole aastaga lõpetama.

Mainitud ameti asedirektor Olegs Burovs ähvardab hoolimatuid majaomanikke Tooli ja Baumanet linnavõimude sekkumisega — juhul kui määratud ajaks pole hoone kapitaalremont lõppenud, teeb omavalitsus selle oma vahenditest korda ja saadab arve omanikele. Maksmata jätmise puhul antakse see aga üle kohtutäituritele, kes võivad Marijas 6 sundmüüki panna.

Tõsi, Burovs avaldas lootust, et asi nii kaugele ei lähe ning kaasomanikud Baumane ja Tool, saades võimude otsusest teada, leiavad lõpuks teineteist, saavutavad omavahelise kokkuleppe ning täidavad oma otseseid omanikukohustusi ja teevad ilma linna sekkumiseta tondilossi lõpuks korda.

Pretsedent

Riia linnavõimud kavatsevad edaspidi kõiki linnapilti rikkuvate ja jalakäijate turvalisust ähvardavate tondilosside omanikke kohustada remontima fassaadid või katma maja dekoratiivse kaitsekilega.