Kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman rõhutas oma avakõnes, et käesoleva ärihooaja märksõnadeks saavad ettevõtlikkus, eksport ja kvalifikatsiooni tõstmine. „Järgmine suur riiklik eesmärk peakski olema kvalifitseeritud ja ettevõtlik rahvas. Seda ei ole ehk nii lihtne mõõta, eesmärgistada ja saavutada, kui seniseid verstaposte, kuid see ei peaks meid hirmutama vaid pigem innustama,“ ütles ta pressiesindaja vahendusel.

Samuti juhtis Luman tähelepanu eesseisvatele uutele arengutele. „Hiljutine statistika ja viimased prognoosid näitavad taastumise märke. Vähemalt osades sektorites kasvab nõudlus taas ja on veidi kergem hingata. Kriisieelsete tasemeteni jõudmine nii mahus kui hõives võtab aga veel aega. Finantssektori aeglane taastumine ja usalduse puudus ei võimalda ka teistes tegevusvaldkondades julgemalt investeerida. Kui suurpankade kahjumid võrduvad ühe buumiaasta kasumiga, siis reaalmajanduses on üsna vähe neid, kes nii kergelt pääsesid. Finantssektori võimalus mõjutada majanduse kiiret taastumist on suur ning ettevõtluslaenude portfelli kasv oleks igati tervitatav. Usun, et pangad peaksid kandma oluliselt suuremat vastutust ning tegema rohkem, kui nad täna teevad ettevõtlusele uute laenude väljastamisel ja olemasolevate refinantseerimisel,“ ütles Luman.

Ärihooaja avamise raames esitleti ning allkirjastati ka Ausa hinnastamise kokkulepe. „Eesti liitub Euroopa ühisraha euroga 1. jaanuaril 2011. aastal, seejuures on oluline ausate mängureeglite järgimine kaupade või teenuste pakkumisel, et vääringu muutmine ei tooks endaga kaasa põhjendamatut hinnatõusu. Euro kasutuselevõtt on edukas ainult juhul, kui see ei too kaasa kiirenenud inflatsiooni, mis alandaks Eesti ettevõtete konkurentsivõimet,“ rõhutas Luman oma kõnes kutsudes kolleege ettevõtluse katusorganisatsioonidest ja haruliitudest üles ühiselt kokkulepet allkirjastama.

Üleskutsega ühinesid kümme organisatsiooni: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Tööandjate Keskliit, Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon, Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Pangaliit, Eesti Kindlustusseltside Liit, Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit, Eesti Turismifirmade Liit, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ja Tarbijakaitseamet. Samuti oli kõigil soovijatel võimalus kohapeal Ausa hinnastamise kokkuleppega liituda.