Kohus mõistis alkoholiärimees Igor Zavizioni, Marina Pissareva, Jevgeni Iljini, Natalja Jasko, Edgar Noode ja Anatoli Horoško süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises, võltsitud maksumärgi kasutamises ja käibelelaskmises ning alkoholi käitlemiskorra rikkumises. Zavizion sai nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest 11 kuud ja 13 päeva tuleb tal reaalselt trellide taga viibida, ülejäänud karistusaeg aga kanda tingimisi viieaastase katseajaga. Ühtlasi konfiskeeris kohus mehelt kaks kinnistut, pangaarvel olnud 88.719 krooni ja väärtpaberikontol olnud vahendid, teatas BNS.

Natalja Jasko sai kolmeaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga, lisaks konfiskeeris kohus temalt 19 240 krooni ja 2075 eurot. Marina Pissareva sai kolme ja poole aasta pikkuse vangistuse, millest reaalselt tuleb tal vanglas veeta kaks kuud, ülejäänud aga kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Jevgeni Iljin sai kolmeaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga, samuti pidi ta loovutama pangaarvel olnud 96.450 krooni. Anatoli Horoškot karistas kohus kolme ja poole aasta pikkuse vangistusega, millest kaks kuud tuleb tal vanglas veeta, ülejäänud aga kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga. Kohus konfiskeeris mehe pangaarvetel olnud 141 000 krooni ja 52 900 eurot. Kuuendana kohtu all olnud Edgar Noode sai kolme aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Mehelt konfiskeeriti 17 100 krooni, 14 445 eurot ja 3200 USA dollarit.

Kokku konfiskeeris kohtualustelt ligi 15 miljoni krooni väärtuses erinevat vara ja sularaha.

Maksu- ja tolliamet käivitas mahuka uurimise mullu kevadel, kui tekkis kahtlus, et praeguseks pankrotistunud Offex Groupi ja OÜ Baltmodum omanik Igor Zavizion oli seotud maksupettuse eesmärgil alkoholitoodetel võltsitud maksumärgi kasutamise ning kuritegeliku ühenduse loomisega.

Eelmise aasta aprillis võeti vahi alla nii Zavizion kui ka tema alluvad Jevgeni Iljin ja Edgar Noode. Lisaks Zavizionile, Iljinile ja Noodele said peagi kahtlustuse ka Jasko, Pissareva ning Horoško.

Süüdistuse järgi jätsid alkoholiärimehed maksu- ja tolliametist tellimata ametlikud kange alkoholi maksumärgid ning asendasid need võltsmärkidega, mis kandsid samu seerianumbreid, mis oli neile juba varem maksuametist antud maksumärkidel. Zavizion korraldas alates 2007. aasta juunist kuni 2009. aasta 31. märtsini suures ulatuses võltsitud maksumärkidega varustatud viina käibelelaskmist. Offex Groupis toodetud ja villitud viina pudelitele lisati võltsitud maksumärgid ning toimetati Baltmodumi lattu ja sealt edasi ettevõtete AS OG Elektra, AS Feenoks, OÜ Tabacalera ja OÜ Bellasofi kauplustele.

"Arvestades seda, et kange alkoholi aktsiisimäär pooleliitrilise 40-protsendilise viina kohta on 40 krooni ja 40 senti ning ajavahemikul 2007. aasta juunist kuni mullu märtsini lasti käibele kokku 517 147 pudelit võltsitud maksumärkidega kanget alkoholi, on riigil jäänud alkoholiaktsiisi laekumata 21 688 265 krooni," selgitas riigiprokuratuuri pressiesindaja.