Veeteede ameti talvise navigatsiooni talituse juhataja Martin Kaarjärv ütles BNS-ile, et teisipäeva lõunast alates on Tallinna lahel ja Muuga lahel tööl Alfons Hakansi kontserni jäämurdja Zeus.

"Kui vaja, siis läheb ka Paldiskisse," ütles Kaarjärv.

"Edasi läheb raskemaks, praegu probleeme ei ole. Otsime ühte suurt jäämurdjat veel," ütles Kaarjärv. Praegu kolmandat jäämurdjat leitud pole.

Kunda ja Sillamäe sadamas töötab edasi veeteede ameti jäämurdja Tarmo. Nädala jooksul on jäämurdjad teenindanud Kaarjärve sõnul kaheksat laeva.

Kaarjärve sõnul on Soome laht jääs Osmussaareni. "Osaliselt on see uus, 10–15-sentimeetrine jää, see on sõidetav," ütles Kaarjärv. "Muuga laht on pressi all, Kunda ja Sillamäe on pikemat aega pressi all."

Muuga sadamasse pääsevad võimsamad laevad Kaarjärve sõnul omal jõul, abi läheb tarvis nõrgematel ja keskmise võimsusega laevadel. "Oleneb laeva mootorist ja kaptenist," ütles Kaarjärv.

Liivi laht on Kaarjärve sõnul üleni jääs. "Seal on abistamise distants on kuni 100 miili," ütles Kaarjärv. Olenevalt laevast võtab tema sõnul aluse sadamasse jõudmine aega 12-15 tundi ja sadamast välja pääsemine sama kaua.

Pärnu sadamasse aitavad laevu kaks jäämurdjat – veeteede ameti mitmeotstarbeline laev EVA-316 ja PKL AS-i laev Castor. Sel nädalal on abistatud kaheksat laeva.