“Ei välista, et jõuludeks võib kütusehind kukkuda alla 10 krooni liitrilt,” kinnitab Neste Eesti jaemüügijuht Artur Praun. Eile langes Neste automaatjaamades diislikütuse hind 10 kroonilt ja 25 sendilt 10 krooni ja 10 sendini. Bensiinihind langes sõltuvalt margist 10-15 senti.

Eesti Statoili turundusjuht Hede-Kerstin Luik arvab samuti, et naftahinna ja dollarikursi langedes hakkab autokütus odavnema. “Ma ei tahaks siiski ennustada, et jõuludeks bensiin alla 10 krooni võiks maksta. Me ei tegele ennustamisega,” ütleb Luik ja selgitab, et bensiinihind sõltub kahest asjaolust - kütuse sisseostuhinnast, mis üleöö tavaliselt ei muutu, ja konkurentsist.

“Selge see, et kui keegi langetab hinda, siis peaksid seda tegema kõik kütusemüüjad,” märgib Luik. Statoil langetas esialgu 25 sendi võrra vaid diislikütuse hinda. Bensiini suhtes eile õhtuks veel otsust polnud.

Alexela on teatanud, et jõuludeks võib kütusehind langeda veel paarkümmend senti, kui maailmaturul hinnalangus jätkub.

Tulika Takso tegevdirektor Madis Lind kahtleb siiski, kas taksofirmad võivad keskmiselt 7 krooni maksvat kilomeetrihinda langetada. “Kui kütus odavneb ka mõnikümmend senti, on 7 krooni alumine piir, millega tasub teenust pakkuda.” Märtsiks-aprilliks kavandatud hinnatõus - 8 kr/km - võib aga nüüd siiski edasi lükkuda.

Bussifirma SEBE juhatuse esimees Toivo Leht arvab, et kütuse hinnalangus esialgu piletihinnale ei mõju. Bussifirmad ostavad kütust hulgihinnaga ja pole teada, et ka see langeks. “Praegu ootame hoopis, millal kütusefirmad hakkavad müüma 10-20 senti suvisest kallimat talvediislit.”

SEBE tõstis bussipileti hinda 15. novembril. Hinnatõusuga kaeti kahe kuuga rohkem kui 3 krooni võrra kallinenud kütusehind. “Kui praegu hinnatõus peatub, siis tähendab see vaid, et kaelas olnud poomisnöörile saab näpu vahele panna,” on Leht üsna pessimistlik.

Tarmo Michelson