“Kuna minu õppelaenu käendajad on mu vanemad, siis saadeti pangast neile kiri, et nad mu võlga tasuma hakkaksid,” ütles kvartalimaksega kuu aega hilinenud Rain. “Minuga pank ühendust ei võtnud,” lisas ta. 23-aastane Rain maksab õppelaenu pangale tagasi 2800 krooni kvartalis.

Õppelaenu käendaja on tavaliselt tudengi ema, isa või lähedane tuttav, kes soovib käenduslepingule allkirja andes näha tudengis tulevast kõrgepalgalist spetsialisti. Tudengi saamatus õppetöös või kasvatamatus tõmbavad neile lootustele kriipsu peale.

Tudengid kasutavad ringkäendust. Laenu käendamiseks kasutasid Raini sõnul mitmed tudengid ringkäendamist, näiteks kolm sõpra garanteerivad üksteisele laenu. Kui üks sõpradest katkestab õpingud, peavad hakkama teised kaks õppelaenu saavat tudengit laenu tasuma.

Ühispank on välja andnud 16 396 ja Hansapank 64 763 õppelaenu. Igal tudengil on kaks käendajat, kokku on seega tudengeid käendatud 162 318 juhul. Maksmisega on hätta jäänud haridusministeeriumi andmeil 2600 tudengit.

##“Ma pole üldse huvi tundnud, kui suurt summat ma käendan ning millised on minu tingimused, õigused ja kohustused. Pole huvitanud,” ütles kahte õppelaenu käendanud Agne. “Ausalt öeldes tuli mulle see, et venna õppelaenu käendan, meelde alles siis, kui ta töökoha kaotas. Aga kerge ärevus läks üle, kui ta jälle tööle läks. Ja ma ei tea siiamaani, mida ja kuidas ma käendan, pole olnud aega uurida.”

“Kõige raskem on tudengil siis, kui ta saab eksmati pärast paarikuist õppimist,” ütles Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ja lisas, et siis on tagasimaksmiseks aega samuti paar kuud. Õppelaenu tuleb tudengil tagasi maksma hakata hiljemalt kuus kuud pärast eksmatrikuleerimist.

Pangale jäävad Messimase sõnul võlgu eelkõige õpingud katkestanud laenajad, kelle laenu tagasimaksmise periood on lühike (võrdne õpitud ajaga) ja võimalused järgneva poolaasta jooksul õppimist jätkata või tööd leida on piiratud.

“Käendajat informeerib pank laenu tähtajaks tasumata jätmisest 30 päeva jooksul pärast võlgnevuse tekkimist,” ütles Hansa Capitali eraisiku lühiajaliste finantseerimistoodete arendusjuht Anu Vaino. Teine kiri saadetakse 30 päeva pärast ja kui võlgnevus on tasumata vähemalt 90 päeva, nõuab pank riigilt summa välja.

“Käendajatel on kaks võimalust – maksta kogu summa tähtajaks või esitada taotlus tagasimaksegraafiku koostamiseks,” ütles haridusministeeriumi raamatupidamisbüroo vanemraamatupidaja Gerli Põder.

Riik arvestab võlglase võimalusi. Graafiku koostamisel arvestatakse võlglase võimalusi. Maksta saab sõltuvalt kokkuleppest kas igakuiselt või kvartaalselt. Minimaalne tagasimakse summa on sada krooni kuus. Üldjuhul on tagasimaksegraafiku maksimaalne kestus 5-6 aastat, pikemaks perioodiks on võimalik kokkulepe sõlmida näiteks võlglase osalise töövõimetuse korral.

Käendaja, kes maksab praegu laenu tagasi kvartalite kaupa ja tunneb, et igakuine maksmine oleks kergem, peaks Messimase ütlusel taotlema pangalt võimalust maksta iga kuu või laenu üle viima Ühispanka.

“Klientidele, kes on olnud õppelaenuvõlglased ja kelle tagasimaksmise võime ja tahe on küsitavad, tõenäoliselt uut laenu ei anta,” ütles Messimas. Krediidianalüüsil uuritakse põhjalikult kliendi senist laenukäitumist, eelkõige varem esinenud maksehäireid ja tehakse seejärel iga kord personaalne otsus laenu väljastamise kohta.

Hansapanga laenutöötajad teevad iga laenutaotleja kohta päringu maksehäirete registrisse, et kontrollida inimese maksekäitumisharjumusi.