Sügisel toimuv maailma suurim koduelektroonikamess IFA peaks kujunema stardipauguks Euroopa üleujutamisele kõrglahutusega HD-telerite, videokaamerate ja HD-DVD mängijatega.

“Elektroonikatööstus õitseb nii Euroopa mastaabis kui ka kogu maailmas tänu pidevale innovatsioonile ja digitehnoloogiale. Üha kiirenev muutumine sunnib ka meid tsüklit lühendama,” ütles Saksa kodu- ja sidetehnoloogia liidu nõukogu esimees Rainer Hecker eelmisel nädalavahetusel Ateenas toimunud rahvusvahelisel pressikonverentsil.

Kuigi mess on paljuski mõeldud selleks, et Saksa teleritootjad ja edasimüüjad saaksid edukamalt tegutseda, pole see ainus põhjus. Uuenduste ja uute tehniliste lahenduste koondamine ühte kohta tähendab midagi rohkemat kui vaid väljanäitust. Siin peitub vastus küsimusele, miks külastab messi mõnisada tuhat inimest.

Kaks põhjust

Esiteks näevad inimesed, mida osta jõuludeks, mis tooted jõuavad selleks ajaks Saksamaa ja muu Euroopa poelettidele.

Teiseks näevad nad, mida tehnikatootjad tahavad toota ehk milline on tulevikutehnika.

Hecker kinnitas, et enamjaolt on mess juba broneeritud ning mõnedki tähtsamad firmad on oma väljapanekupinda isegi suurendanud. Samas on ka tagasilööke – messile ei tule Hewlett-Packard ja ka Sony osalus on kahtlane.

Heckeri sõnul algab vaatamata sellele, et HD-DVD seadmeid ja telereid on messidel esitletud juba rohkem kui aasta, nende läbimurre Euroopasse just IFA messiga.

Üldiselt jätkub Heckeri sõnul trend veelgi suuremate õhukeste LCD- ja plasmatelerite poole, ning üha enam telereid suudab näidata HDTV maksimumi ehk 1920 x 1080 pikslist resolutsiooni (progressive mode’is).

DVD seadmete osas tulevad Euroopa turule mõlemad konkurendid, kes pole suutnud oma erimeelsusi lahendada – HD-DVD ja Blu-Ray. USA-s on avapauk juba käinud. Kuigi väliselt meenutavad mõlemad tavalist DVD-plaati, mahutavad nad jämedalt kümme korda rohkem andmeid ehk siis uute telerite jaoks sobilikku kõrgkvaliteediga pilti ja heli.

Paketti sobivad ka uued kõrgkvaliteediga filmivad videokaamerad, millest mõned kasutavad DV-kassette ja mõned minikõvakettaid.

Mõlemad uued formaadid lihtsustavad ka DVD kasutamist, näiteks võib poolläbipaistvaid ja interaktiivseid menüüsid ekraanile manada ka filmi vaatamise ajal või lisada vaadatavale materjalile esituse ajal internetist alla laetavat lisamaterjali.

Samuti on ette teada, et messiga umbes samal ajal kuulutavad Hollywoodi filmistuudiod välja hooaja uued filmid.

Lisaks “tavalistele” HD-DVD ja Blu-Ray mängijatesse ja kirjutajatesse sobivatele plaatidele on messil väljas ka hübriidplaadid, mida loevad nii uued kui ka praegused DVD-seadmed.

Jalgpall mobiilis

Teine trend on mobiil-TV, mis peaks suure mürtsuga Saksamaal käima minema mõne nädala pärast jalgpalli MM-i ülekannetega, mida saab vaadata ka 3G-mobiiltelefoniga.

Kolmandaks nimetavad korraldajad interaktiivset internetitelevisiooni ehk IPTV-d, millega meilgi on algust tehtud.

Muidugi on messil ka digikaamerad, mil aina rohkem megapiksleid – tavaline on selleks ajaks 8 või 10 megapikslit, mis mõne aasta eest tundus kodukasutaja kaameras utoopiline. Trendina nimetas Hecker digipeegelkaamerate valiku suurenemist.

Neljandana tuuakse esile koduse meediaarvuti jõudmine uuele tasemele – on ju arvuti nii mõneski kodus juba kasutusel mitte vaid tühipalja arvutina, vaid ka multimeediakeskusena. Millised need olema saavad, saab näha juba messil.

IFA koduelektroonikamess

Toimub 1.–6. september

Alustati juba 1924. aastal

•• Alates käesolevast aastast igal aastal 1.–6. septembrini Saksamaal Berliinis toimuv IFA on maailma suurim koduelektroonikamess, kus mullu osales 1200 firmat ja 245 000 külastajat.

•• Lisaks 28 näitusehallile ja koduelektroonikaga täidetud 222 000-ruutmeetrisele näitusepinnale on mess siiski ka palju muud kui vaid uute toodete reklaamipaik.

•• Mess näitab, kuhu liigub lähituleviku tehnoloogia areng, ning annab võimaluse end tehnoloogia alal harida.

•• Messi avagala ilmestab sel aastal maailmakuulsa Cirque du Soleil sõu. Avamisele on lubanud tulla Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Berliini linnapea Klaus Wowereit.

•• IFA sümboliks oli algselt virtuaalne punapäine neiu ehk Miss IFA, kellest nüüdseks on saanud lihast ja luust tegelane. Tavapäraselt üleni punast kandev näitsik peaks sellesügisesel messil demonstreerima modernset ja kosmopoliitset moevoolu, mille autoriks on rahvusvahelise tuntusega Berliini disainilooja Thatchers.

•• IFA algus jääb 4. detsembrisse 1924, kui korraldati esimene ”Grosse Deutsche Funkausstellung”. Üritusel oli 242 firmat ja 180 000 külastajat, kes vaimustusid raadiotest. 1928. aastast lisandusid telerid. 1963. aastal näidati messil esmakordselt audiokassette, 1967. aastal esimesi värvitelereid.