Mobiiltelefonide tootmisega Eesti ekspordi suunanäitajaks olnud Elcoteq viis oma senise põhitegevuse Ungarisse. Eestis jätkatakse digibokside ja elektroonika tootmist LCD-teleritele. Elcoteqi kodulehel nimetatakse põhitellijateks kaubamärke Philips ja Thomson.

Veel mõni aasta tagasi kujundas ettevõte Eesti ekspordimahust enam kui kümnendiku. Ametlikult ei nimetata kolimise põhjuseks siiski mitte meie tööjõukulude kasvu, vaid Eesti kaugust Lääne-Euroopast.

Elcoteqi kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts räägib, et mobiilide tootmine suunati sujuvalt ümber kahe aasta jooksul. “Logistiliselt asub Eesti 48 tunni võrra lõppturgudest kaugemal,” põhjendab Pauts.

Uue tootesortimendi tellijaid Pauts nimetama ei soostu, sest turust olenevalt muutub tootmise asukoht tema sõnul liialt sageli: “Võime jooksva liini nädala ajaga uues kohas taaskäivitada.” Pauts lisab, et pigem on tellijateks siiski Aasia ettevõtted.

Elcoteq Tallinn saadab suveks umbes 300 töötajat osaliselt tasustatud sundpuhkusele. Neile makstakse 60 protsenti riigi miinimumpalgast ehk 2610 krooni kuus. “Tellimused koduelektroonikale ja sidevõrguseadmetele hakkavad uuesti kasvama septembris,” lubab Pauts. Tema sõnul on seetõttu võimalik, et sügisel vajatakse puhkusel viibivatele töötajatele veel lisatööjõudu.