„Firma tegutseb täies mahus. Üleeilseks saime 400 miljonit krooni käivet kokku, mis on läbi aegade parim tulemus. Järgmiseks aastaks on omajagu lepinguid juba olemas ning kõige selle valguses ei pea me ettevõtet raskustes olevaks,“ rääkis Hüva Päevaleht Online'ile.

Savisaar teatas kolmapäeval majandusministeeriumis toimunud debatil, et ei usu lähiaastatel Viljandi ukse- ja aknatehase töö taastumisse.

„Praeguse majanduse keeras tuksi asjaolu, et loodeti ainult turujõududele ja riiklikust regulatsioonist loobuti. Esmases järjekorras tuleks tõstatada ekspordi küsimus – toota oleks vaja omakapitali ja arendada eksporti. Tooksin Soome näite, kus valitsus eraldas riiklikule ekspordifirmale 1,2 miljonit eurot ekspordi rahastamiseks – Soome valitsus asus ise nende pankade asemele, kes oma laenukraanid kinni keerasid. Kindlasti tuleb ka vaadata, mida praegu üldse saab eksportida, turud ju tõmbuvad kokku. Lisaks väikeettevõtete toetamisele, tuleb soodustada ka suurettevõtjaid, et suured jääksid ikka suurteks,“ kõneles Savisaar.

„Savisaare konkreetsest sõnavõtust võib välja lugeda, et meie ettevõte seisab ning tema ei usu, et see enam tööle hakkab,“ ütles Hüva.

„Jutud meie väidetava kehva olukorra kohta võisid saada alguse sellest, kui otsustasime kasutada seaduslikku võimalust ning saata väikse osa töötajatest sundpuhkusele või lasta teha neil lühemaid töönädalaid,“ jätkas ta.

„Taotlesime tööinspektsioonilt luba 30 inimese puhkusele saatmiseks. Me oleme 500 ametikohaga Viljandi suurim tööandja ning see moodustab kõigest kuus protsenti meie tööjõust,“ ütles Hüva ning lisas, et samas on see üks võimalustest tööjõu paindlikkuse tõstmiseks ja vajadusel kasutame seda veelgi.

„Täna töötavad kõik meie kolm tootmisüksust. Aknatehase müügimahud on mõnevõrra vähenenud, sellest ka inimeste tööaja muutmine või puhkusele saatmine,“ jätkas ta.

„Peamiseks küsimuseks on järgmise aasta jaanuari-veebruari müügimahud, sellest edasi on ette nähtav tellimustevoog parem. Meie sektoris on igaaastane talvine langus paratamatus ja kahjuks makromajanduslikud tagasilöögid võimendavad seda veelgi,“ ütles Hüva.

„Natuke ebameeldiv on, et nii kogenud majandustegelane ja poliitik loobib lauseid, teema kohta, millest tal ei ole täit ülevaadet,“ lisa ta.

„Erinevalt poliitikutest on ettevõtjatel reaalne vastutus oma töötajate ning partnerite eest. Tänases ärevas ajas tekitavad sellised väljaütlemised hulgaliselt vääritimõistmisi ning negatiivseid emotsioone, mida ei tuleks forsseerida,“ jätkas Hüva.

Kiire kohanemisvõime on määrav

„Ettevõtete edu üheks aluseks on kiire kohanemisvõime muutuvate oludega. Eesti riik on loonud selleks võimalusi. Meie naaberriikidega võrreldes küll üsna tagasihoidlikke, kuid midagi siiski,“ rääkis Hüva.

„Nende võimaluste kasutamise julgus näitab pigem ettevõtte võimet ja tahet keskkonna muutumist aktsepteerida ja sellel vastavalt käituda. Kahjuks on selliste firmade tegevust esitatud ajakirjanduses läbi negatiivse vaatevinkli. See omakorda just võimendab levivat ettevaatlikust, umbusaldamist ja pessimismi,“ jätkas ta.

Hüva hinnangul on muutuvad olukorrad alati ka uued võimalused.

„Meil on ette näha mitmete keskmiste ning suurte klientide lisandumist Põhjamaadest ning just uute klientide lisandunud mahud annavad lootust olemasolevate klientide kahanenud müügimahtude kompenseerimiseks,“ lisas ta.

„Nii reaalsed kui ka isehakanud arvamusliidrid võiksid rohkem kontsentreeruda uute võimaluste defineerimisele ja nende edukaks realiseerimiseks,“ rääki Hüva.

Ettevõtte majandustulemused:

Viljandi Aken ja Uks AS on 2002. aasta 165 miljoni kroonisest käibest prognoosi kohaselt jõudmas käesoleva aasta lõpuks 435 miljoni kroonise käibeni.

2007. aasta tulemused – käive 357 miljonit krooni, kasum 10.3 miljonit krooni.

2008. aasta tulemused (10 kuud) – käive 380 miljonit krooni, kasum 17.40 miljonit krooni.

2008. tulemused (prognoos) – käive 435 miljonit krooni, kasum 19-19.5 miljonit krooni.

Kasv 2007-2008 – käive kasvas 14,50 protsenti ning kasum 84-89 protsenti.

2008. aasta 10 kuu seisuga on ettevõtte ekspordi osakaal 85 protsenti.